8 appartementen in Woubrugge nog niet zeker

Bateweg Woubrugge Foto: Het gebouw aan de Bateweg. (Syb van Ruiten)

WOUBRUGGE - Of de acht appartementen die op de plaats van het oude Rabobank kantoor aan de Bateweg in Woubrugge er gaan komen, is nog onduidelijk. Het plan stuitte op een hoop kritiek. Vooral de hoogte van het complex en het gebrek aan parkeergelegenheid levert problemen op. De wethouder is voor, maar de gemeenteraad wil het plan nog bespreken.

Het plan is nog in een beginstadium, daarom werd het woensdagavond besproken op het gemeentehuis. Verschillende tegenstanders lieten van zich horen tegenover de raad. Wethouder Yvonne Peters en initiatiefnemer Lex van Vliet lichtten het plan toe en konden eventuele vragen beantwoorden.

Waar moet de auto?

De parkeergelegenheid aan de Bateweg is al beperkt, dus met acht appartementen erbij wordt het alleen maar voller, zo klinkt de klacht. Buurtbewoonster Veronique Blomaard maakt zich daar ook zorgen over: ‘Er wonen hier veel senioren, zelf heb ik ook een handicap. We kunnen dan niet een paar straten verder de auto parkeren’, vertelt ze. 'Ik hoop dat de zwakkere niet hoeft te betalen. Waar is de menselijke maat?’

Ook de wethouder neemt de zorgen over de parkeergelegenheid serieus. Samen met Van Vliet is er gekeken naar andere oplossingen, zonder succes. Voor het oude Rabobank kantoor liggen nu al acht openbare parkeerplaatsen, die blijven. Er worden in het plan daarnaast nog twee extra plaatsen gerealiseerd.

‘Maar, door de reconstructie van de Julianalaan verdwijnen er ook drie plaatsen’, klinkt het weerwoord van Blomaard. In de raad delen D66 en CDA de zorgen over de parkeergelegenheid. Raadslid Vijlbrief (CDA) heeft het zelfs over een ‘Hans Klok-show met parkeerplekken.’ Toch is het oplossen van de andere parkeerproblemen in de wijk geen voorwaarde voor het plan, volgens wethouder Peters.

Oud-raadslid en voorzitter van de dorpsraad Woubrugge Ben Beukenholdt pleit ervoor om de situatie te laten zoals hij is. ‘Het is goed zo. Kan er geen bibliotheek in het pand? Woubrugge heeft recht op een volwaardige bibliotheek.’ Het algemeen belang is hier niet het belang van Van Vliet, vindt hij. ‘Niemand van ons is tegen de bouw van woningen, maar hier trekken we de grens.’

Huis in de schaduw

De beoogde hoogte van het complex is negen en een halve meter, net zoals de bebouwing eromheen. Veel te hoog, vinden omwonenden. Buurman Wim van den Berg maakt zich zorgen over de schaduwwerking van het nieuwe pand. Hij is bang straks geen zon meer te hebben in zijn tuin. Ook de ramen aan de achterkant van het complex moeten volgens de buurtbewoners anders. Hun privacy zou in het geding zijn.

De bovenste laag van twee appartementen eraf, dat zou volgens velen de oplossing zijn. Maar dat is voor initiatiefnemer Van Vliet niet haalbaar: ‘De rente en de bouwkosten zijn gestegen. Met minder dan acht appartementen is het niet rendabel.’ Hij zegt bovendien al zijn 'wisselgeld' te hebben weggegeven. Na eerdere gesprekken met de buurt ging er al een appartement af.

De raad is ook verdeeld. PRO en D66 zijn voorstander van woningbouw en benadrukken ook het onzichtbare belang van de woningzoekenden. Thijs Mooren (Mooi Kaag en Braassem) stelt dat de leefomgeving niet ondergeschikt aan woningbouw moet raken. Daarentegen is Woubrugge geen ‘groeikern’ en wordt woningbouw altijd aangemoedigd. 3 juli beslist de raad of de appartementen er daadwerkelijk mogen komen.

advertentie advertentie