Gepubliceerd op 23 Maart 2020 om 20.09 uur

Aangescherpte maatregelen vanwege coronavirus: samenkomsten tot 1 juni verboden

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - De regering heeft maandagavond nieuwe maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Bestaande maatregelen worden aangescherpt, zodat ze beter kunnen worden gehandhaafd.

Alle samenkomsten, zoals evenementen en bijeenkomsten, worden verboden tot 1 juni. Er geldt daarbij geen ondergrens meer van honderd personen en de maatregel wordt gehandhaafd met boetes. Daarnaast kunnen burgemeesters, mocht dat nodig blijken, besluiten om bepaalde locaties of plekken te sluiten. Er kunnen ook verboden voor groepsvorming ingesteld worden. Als blijkt dat drie of meer personen, die niet tot hetzelfde gezin behoren, geen anderhalve meter afstand tot elkaar houden, kunnen er forse boetes worden uitgedeeld. 

In gemeenten waar noodverordeningen van kracht zijn kunnen boetes worden uitgedeeld, wanneer bedrijven of particulieren zich niet aan de regels houden. 'Voor bedrijven kunnen boetes oplopen tot 4.000 euro, voor particulieren kan het een bedrag zijn dat gauw op de 400 euro zit', meldt minister Ferdinand Grapperhaus van Jusittie en Veiligheid.

Er wordt een uitzondering gemaakt voor jonge kinderen, die mogen wel nog met elkaar blijven buitenspelen.

Afstand houden

Tijdens de persconferentie werd nogmaals benadrukt dat het ook buiten noodzakelijk is om afstand van elkaar te houden. Grapperhaus haalde uit naar mensen die zich in de afgelopen dagen niet aan deze richtlijnen hielden. 'Dat is een slordige, laconieke en daarmee asociale manier van omgaan met maatregelen. Het kost levens, onnodig', zei Grapperhaus tijdens de persconferentie. 'Gebruik je gezonde maatschappelijke verstand.'

Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, scherpt de maatregelen rond thuisisolatie aan. Als één gezinslid koorts heeft moet het hele gezin thuisblijven, met uitzondering voor mensen met een vitaal beroep. Thuis mensen ontvangen mag, maar het dringende advies is om dit te beperken tot maximaal drie mensen. Ook hier moet voldoende afstand tot elkaar gehouden worden.

Kappers en schoonheidsspecialisten

Winkels, vakantieparken en het openbaar vervoer worden verplicht om maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat mensen afsatnd houden. Dit kan bijvoorbeeld via een deurbeleid. Casino's sluiten vanaf dinsdag hun deuren en blijven tot en met 6 april dicht.

Kappers, schoonheidsspecialisten en andere zogeheten contactberoepen op het gebied van uiterlijke verzorging, mogen tot 6 april hun vak niet uitoefenen.

Bekijk de persconferentie van maandagavond 23 maart hieronder terug:

advertentie
 
advertentie