Alle nieuwe coronamaatregelen op een rijtje: anderhalve meter afstand weer verplicht

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - Demissionair premier Mark Rutte (VVD) en minister Hugo de Jonge (CDA) hebben vrijdag een nieuw pakket aan coronamaatregelen gepresenteerd. De aanscherping en uitbreiding van de maatregelen is volgens het kabinet nodig om het coronavirus een 'harde klap' te geven.

De nieuwe maatregelen zijn zaterdag ingegaan en gelden in ieder geval tot zaterdag 4 december. Omroep West, mediapartner van Studio Alphen, heeft alle geldende coronamaatregelen op een rijtje gezet.

  • Anderhalve meter afstand houden wordt verplicht, overal waar het coronatoegangsbewijs niet geldt. In een restaurant hoeft het dus niet, maar bijvoorbeeld wel als je gaat wandelen met vrienden in een park.
  • Ontvang thuis per dag niet meer dan vier gasten van 13 jaar of ouder.
  • Het thuiswerkadvies wordt aangescherpt: werk thuis, tenzij het echt niet anders kan.
  • Zitplaatsen worden verplicht op plekken waar het coronatoegangsbewijs geldt. Dus in een café moet iedereen een eigen stoel hebben.
  • Horeca, supermarkten en essentiële levensmiddelenwinkels moeten dicht zijn tussen 20.00 en 6.00 uur. Horeca mag wel bezorgen of laten afhalen.
  • De rest van de winkels en niet-essentiële dienstverlening, waaronder kappers, casino en sekswerkers, moeten dicht tussen 18.00 en 6.00 uur.
  • Evenementen zoals kerstmarkten en congressen moeten ook om 18.00 uur de deuren sluiten. Theaters en bioscopen blijven wel open, maar wel met maximaal 1250 mensen per zaal en het coronatoegangsbewijs.
  • Sportwedstrijden kunnen doorgaan, maar zonder publiek.
  • In het mbo en hoger onderwijs mogen maximaal 75 personen per ruimte.

Op vrijdag 3 december wordt het hele pakket aan maatregelen opnieuw beoordeeld door het kabinet en dan volgt een nieuwe persconferentie.

Coronapas op meer locaties

Om het aantal coronabesmettingen ook op langere termijn in te dammen, werkt het kabinet ook aan een breder gebruik van het coronatoegangsbewijs (CTB). Ondernemers kunnen gaan kiezen tussen een CTB van het type 3G (gevaccineerd, genezen of getest) met een verplichte vaste zitplaats of 2G (gevaccineerd of genezen) zonder vaste zitplaats. Het kabinet moet dit nog wettelijk mogelijk maken

Het kabinet kondigde eerder al aan dat het CTB ook verplicht wordt voor de meeste detailhandel en voor dierentuinen en pretparken. 'Bij de supermarkt kun je naar binnen, bij de woonwinkel laat je je QR-code zien', zegt zorgminister Hugo de Jonge. Daarnaast wil het kabinet het ook wettelijk mogelijk maken dat werkgevers op de werkvloer om het CTB kunnen vragen. Dat gaat in ieder geval gelden in sectoren waar ook bezoekers hun QR-code moeten laten scannen voor toegang, zoals de horeca.

'Maar ook in andere sectoren willen we die kans geven', aldus De Jonge. Het moet volgens de minister in het uiterste geval ook mogelijk worden het coronatoegangsbewijs in te zetten op hogescholen en universiteiten. Maar dat gebeurt als de situatie zo sterk verslechtert 'dat online onderwijs het enige alternatief zou zijn'.

advertentie advertentie