Arend (68) doet met dwarslaesie mee aan WK zeilen

Foto: Omroep West

ROELOFARENDSVEEN - Het is de eerste keer dat parazeilen onderdeel is van het WK zeilen. De 68-jarige Zoetermeerder Arend Pet doet mee aan de wedstrijden op het Braassemermeer samen met stuurvrouw Katelijne Langezaal. Beiden zitten in een rolstoel. 'Het is fantastisch dat er nu parawedstrijden tijdens het WK zijn en dan nog in Nederland ook', klinkt het duo eensgezind.

Arend kreeg in 1995 een dwarslaesie ten gevolge van een tumor. Sindsdien kan hij niet meer lopen. Na de eerste verwerking gaat zijn leven naar eigen zeggen 'op wieltjes'. 'Ik heb besloten allemaal leuke dingen te gaan doen, juist omdat ik niet wist hoe lang ik nog zou leven.' Voor de dwarslaesie was hij al gek op zeilen en dat doet hij dus nog steeds.

Op de wal bij Watersportvereniging Braassemermeer staan takels die de deelnemers in de boten hijsen. De zeilers komen van over de hele wereld: Oman, Turkije, Engeland en zeven parazeilers uit Nederland. Er wordt tot 16 augustus gestreden in één- en tweepersoonsboten in de klassen Hansa 303, 2.4mR en RS Venture.

Gevoel van vrijheid

Eenmaal in de boot zitten de deelnemers vast in een soort stoelen. 'We moeten van te voren alles heel goed bedenken en controleren. Even naar voren lopen om iets bij te stellen tijdens de wedstrijd is er niet bij', vertelt Pet. Het mag de pret niet drukken. Het genot straalt van de gezichten van het tweetal.

'Het is een gevoel van vrijheid, gecombineerd met wedstrijdspanning', zegt Arend vlak voor de eerste wedstrijd. 'Maar we gaan natuurlijk ook voor het resultaat. Het liefst staan we aan het eind op het podium. Misschien wordt het dan ook makkelijker om sponsoren te vinden.'

Want dat is nog wel een probleem. Vorig jaar sponsorde het Fonds Gehandicaptensport het duo, dit jaar is het het geld bij elkaar sprokkelen. 'Gelukkig is het ten dele gelukt en onze coach was zo aardig een deel van de trainingen in haar vrije tijd te geven. Maar een overwinning zou ons absoluut helpen!'

advertentie advertentie