‘Ark van Kiek’ uit Oud Ade is Woonboot van het Jaar

OUD ADE - 'Een bekroning op het werk', noemde Monique van der Poel recentelijk haar nominatie voor Woonboot van het Jaar 2020 nog. Die kroon mag ze nu opeisen, want haar omgebouwde, energieneutrale woonboot aan het Vennemeer in Oud Ade is als grote winnaar uit de bus gekomen. Dat meldt Omroep West, mediapartner van Studio Kaag en Braassem.

De 'Ark van Kiek', zoals de woonboot heet, is door waterwoonplatform VLOT uitgeroepen tot Woonboot van het Jaar 2020 (door corona werd de verkiezing een jaar opgeschoven, red.). Volgens de jury onderscheidt de boot van Monique 'Kiek' van der Poel zich door 'de eigengereidheid, durf en inzet van de maker'. 'Met eenvoudige middelen is in deze ark optimaal gebruikgemaakt van de mogelijkheden, de locatie en de wateromgeving', schrijft de jury.

Van der Poel bouwde de woonboot samen met haar zussen, broers en een bevriende architect. Dat het vele werk heeft geloond mag blijken: ze heeft zowel de publieksprijs als de juryprijs gewonnen. Van de eerste was ze al wel overtuigd, maar de tweede was een mooie verrassing. 'Dit ga ik het komende jaar vieren', vertelt Monique trots. 'Ik heb met minimale middelen goed gescoord op de drie criteria: vakmanschap, duurzaamheid en waterbeleving.'

Verliefd op het Vennemeer

Voor Monique, die net als haar broers en zussen is geboren op een naastgelegen boerderij, heeft het Vennemeer altijd een bijzonder plekje in haar hart gehad. Dat wilde ze dan ook uitstralen met haar woning, die voorzien is van een enorm panoramaraam. 'Ik kijk er de hele dag naar: als ik 's ochtends m'n ontbijt maak en 's avonds bij het tandenpoetsen. En als ik 's ochtends wakker word, kijk ik zo vanuit mijn bed naar het water. Ik ben echt verliefd op het Vennemeer.'

Geen gouden plaque of wisselbeker, maar een reddingsboei met daarop de tekst 'Woonboot van het Jaar 2020' mocht Monique als prijs in ontvangst nemen. Een prima toevoeging aan de woonboot wat haar betreft. 'Ik ga het uitgebreid vieren, dus die komt vast wel eens van pas om een drenkeling uit het water te halen', lacht ze.

Bekijk hieronder een reportage over de woonboot die Omroep West eerder maakte.
advertentie advertentie