Avondklok voorlopig nog van kracht, kabinet werkt ondertussen aan spoedwet

Foto: John van der Tol

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - De avondklokmaatregel is nog steeds van kracht in Nederland. Dinsdag oordeelde de voorzieningenrechter dat de maatregel per direct moet worden opgeheven, maar het hof heeft in hoger beroep ingestemd om het besluit voorlopig op te schorten.

Het proces verliep dinsdag razendsnel. In de zaak die Viruswaarheid tegen de Nederlandse Staat had aangepassen, oordeelde de rechtbank dat de avondklokmaatregel op verkeerde rechtsgronden is genomen. Volgens de rechter was er geen sprake van bijzondere spoedeisendheid, die er wel moet zijn als gebruik wordt gemaakt van de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag. Die wet is gebruikt bij het invoeren van de avondklok, en daarbij hoeven de Eerste en Tweede Kamer niet te worden betrokken bij de besluitvorming.

Het kabinet wil de avondklokmaatregel handhaven. Een aantal dagen geen avondklok zou voor verwarring zorgen, en om die reden werd beroep aangetekend en gevraagd om het besluit van de rechtbank voorlopig op te schorten. Het hof stemde daarmee in, waardoor de avondklok tot in ieder geval vrijdag van kracht is. Rond dat moment moet het gerechtshof uitspraak doen.

Spoedwet

Ondertussen stuurt het kabinet woensdag een spoedwet naar de Tweede Kamer. De NOS meldt dat de Kamer naar verwachting donderdag terugkomt van reces voor een debat en stemmingen over het voorstel. Daarna moet ook de Eerste Kamer akkoord gaan. Hiermee hoopt het kabinet een alternatief klaar te hebben liggen, als ook het gerechtshof oordeelt dat de huidige vorm van de avondklokmaatregel moet worden afgeschaft.

Het is niet zeker of de spoedwet zonder problemen door de Tweede en Eerste Kamer geloodst kan worden. In de Eerste Kamer heeft het demissionaire kabinet geen meerderheid.

advertentie advertentie