Avondklok wordt verlengd tot en met 2 maart, maar mogelijk korter

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - De avondklokmaatregel wordt verlengd tot en met 2 maart. Dat heeft demissionair minister Ferd Grapperhaus maandagmiddag bekendgemaakt. Grapperhaus benadrukt dat de effecten van de avondklok worden gemonitord en de maatregel waar mogelijk eerder wordt afgeschaft.

Bij het Outbreak Management Team (OMT) is advies gevraagd over de avondklokmaatregel. De specialisten binnen het OMT hebben het kabinet geadviseerd om de maatregel te verlengen, om zo de verspreiding van het coronavirus verder in te dammen. Het blijft voorlopig niet toegestaan om zonder geldige reden tussen 21.00 en 04.30 uur buiten te zijn.

De directe effecten van de avondklok moeten in de komende tijd duidelijk worden. Een afweging van die effecten of wanneer de besmettingscijfers flink teruglopen, zouden ervoor kunnen zorgen dat de avondklok eerder dan 2 maart wordt afgeschaft.

Later deze week volgt er nog een debat in de Tweede Kamer over het verlengen van de avondklok. Dan moet ook het formele besluit genomen worden om de avondklokmaatregel te verlengen

Basisscholen weer open

De avondklokmaatregel wordt voorlopig gelijkgetrokken met de huidige lockdown, die ook tot en met 2 maart duurt. Ondertussen vinden er wel enkele versoepelingen plaats. Zo hebben basisscholen en kinderopvanglocaties maandag de deuren weer geopend.

Vanaf woensdag wordt het afhalen van producten bij winkels toegestaan. Deze moeten online of telefonisch besteld worden. Afhalen mag alleen buiten, in je eentje en volgens een tijdslot dat door het betreffende bedrijf wordt doorgegeven.

Lees ook: Basisscholen openen de deuren weer: leerlingen worden met de slee gebracht

advertentie advertentie