Dorpsplein Leimuiden verandert 1 september weer in zandbak voor Beachvolleybaltoernooi

Foto: Beachvolleybal Leimuiden

LEIMUIDEN - Op zondag 1 september wordt het Dorpsplein in Leimuiden weer omgetoverd tot een ware zandbak voor de 25e editie van het Beachvolleybal Leimuiden. Diverse lokale vriendenteams van verschillende bedrijven uit de regio zullen tegen elkaar strijden om de overwinning. 

Eigenlijk zou dit jaar alweer de 28e editie van het toernooi plaatsvinden. Vanwege corona en slecht weer werden er drie edities afgelast. Organisator Marcel van Bruggen vertelt bij KB Actueel over het ontstaan van het toernooi: 'We zaten met een paar vrienden aan de bar aan het café Bij René. Een van ons had het idee om drie kinderen na de ramp van Chernobyl naar Leimuiden te halen om aan te sterken na de kernramp daar. Het was een best prijzig initiatief want het kostte 20.000 gulden. Toen hebben we gezegd: Zullen we om geld op te halen, een beachvolleybaltoernooi organiseren? We hebben het dus georganiseerd voor een goed doel.'

Ook in de jaren daarna zijn de opbrengsten van het toernooi altijd naar een goed doel gegaan. 'Alle organisaties hier in het dorp hebben volgens mij wel eens geld gekregen, van de volleybalvereniging tot de EHBO, je kan het zo gek niet bedenken', zegt Van Bruggen. 'Na een tijdje werd het doel om zoveel mogelijk geld over te houden. Hierdoor hebben we bijvoorbeeld minder attracties gehuurd. Een aantal jaar geleden hebben we besloten: we gaan ons eerst focussen op ons eigen evenement en dat moet gewoon goed zijn. Als we daarna nog geld nodig hebben, dan potten we dat op.'

Echt een dorpsgevoel

'Eigenlijk alles van dit toernooi komt uit Leimuiden, elke kraan, elke shovel, elke vrijwilliger komt uit het dorp. Behalve het zand, dat komt uit Rijsenhout', vervolgt Van Bruggen. 'Ook ontmoeten de mensen uit Leimuiden elkaar bij het beachvolleybal. Mensen die je het hele jaar niet ziet kom je tegen bij dit toernooi.'

Het toernooi begon oorspronkelijk met 16 teams. Vanwege het grote animo werd het deelnemersveld verlengd naar 21 deelnemers. De teams die meedoen ontvangen het jaar erna ook een uitnodiging voor de nieuwe editie. 'Het is daarom wel moeilijk om er tussen te komen als nieuw team', legt Van Bruggen uit. 'We kunnen ook geen extra veld neerleggen. Ja, als we de Dorpshaven misschien een keer dicht storten', grapt hij.

Jong en oud

Ook voor de kinderen is er genoeg te doen: Er is een stormbaan, een springkussen en een popcorn- en suikerspin kraam. 'We proberen aan iedereen wat te bieden', aldus Van Bruggen. Vanaf 2008 worden de wedstrijden afgewerkt in zogenaamde A, B en C poules, waarbij er per poule zeven teams spelen van vergelijkbare sterkte. Vanuit de B-poule kun je promoveren naar de A-poule, en andersom. Vanuit de C-poule naar de B-poule, en andersom.

'Zo zitten de fanatiekelingen bij elkaar, waardoor de mensen die puur voor de gezelligheid komen niet alles verliezen', stelt Van Bruggen. De finale wordt gespeeld tussen de twee beste teams uit poule A. Na het toernooi is er uiteraard nog tijd voor een afterparty.

Hieronder is het interview met Marcel van Bruggen te beluisteren te beluisteren. KB Actueel wordt elke zaterdag tussen 12:00 en 14:00 uur op de radio uitgezonden door Studio Kaag en Braassem.
advertentie advertentie