Begraafplaats bij afgebrande kerk in Hoogmade weer open

Foto: John Wiersma (Jovimedia.nl)

HOOGMADE – De begraafplaats van de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk - De Goede Herder in Hoogmade is weer open. Nadat de kerk afbrandde bleef de begraafplaats vanwege veiligheidsredenen gesloten. Inmiddels is er een alternatieve ingang aangelegd en heeft de eerste begrafenis plaats kunnen vinden.

'Het is een dubbel gevoel', zegt Paul Snoek van het parochiebestuur in het radioprogramma KB Actueel, dat elke zaterdag tussen 12.00 en 14.00 uur wordt uitgezonden op Studio Kaag en Braassem. 'Maar we zijn blij dat diegenen die begraven willen worden op deze begraafplaats daar ook daadwerkelijk begraven kunnen worden.'

Snoek prijst daarbij de rol van de vrijwilligers die geholpen hebben met het toegankelijk maken van de begraafplaats. 'Dankzij de inspanning van vele vrijwilligers is er een toegang aan de achterkant gecreëerd. Dit is een mooie, stabiele brug die toegang geeft tot de begraafplaats', aldus Snoek.

Kerst

Ook zijn de eerste gesprekken gevoerd over de toekomst van de kerk. 'Er is uitgelegd wat er allemaal moet gebeuren en we hebben gevraagd om aan te geven welke specifieke ideeën mensen hebben', legt Snoek uit. 'Dat hebben ze opgeschreven en dat wordt nu geordend door de lokale gemeenschap.' Wat de ideeën zijn weet Snoek nog niet.

Daarnaast is nog niet bekend wat er gaat beuren met de kerstviering. 'Het pastorale team en de lokale gemeenschap zijn dat aan het overleggen.' Wel is zeker dat de gemeenschap de komende tijd uit blijft wijken naar Rijpwetering. 'Tot nog toe is er afgesproken dat er daar gekerkt zal worden, maar dat er ook één keer per maand een viering plaatsvindt in Hoogmade zelf.'

Lees ook: ‘Begraafplaats en pastorie Hoogmade moeten zo snel mogelijk open’

advertentie advertentie