Benefietconcert voor restauratie orgel Dorpskerk Woubrugge

Gepubliceerd op 11 februari 2020 om 13.46 uur

WOUBRUGGE – Zaterdagavond wordt in de Dorpskerk van Woubrugge een benefietconcert georganiseerd. De opbrengst van het concert komt ten goede aan de restauratie van het 225 jaar oude Mittereither-orgel.

Het orgel in de Dorpskerk stamt uit 1794 en is volgens experts een zeer bijzonder orgel uit die tijd. Het ziet er mooi uit, compleet met prachtig houtsnijwerk. 'Het orgel is nodig aan restauratie toe, aangezien het versleten en scheefgezakt is', vertelt Ed Molenaar, organisator van het benefietconcert, in het radioprogramma KB Actueel. 'Ook is het orgel aangetast door de hete luchtverwarming van de laatste decennia.'

Voor de restauratie moet het orgel tijdelijk de kerk uit, naar een orgelbouwer. De restauratie zal ongeveer een jaar in beslag gaan nemen. ‘Het zal best een vreemd gezicht zijn’, geeft Molenaar toe. Wel zal het orgel waarschijnlijk vervangen worden door een tijdelijk orgel, maar daar is het bestuur van de kerk nog niet over uit. ‘Het plan is dat het orgel in de tweede helft van dit jaar uit de kerk wordt gedemonteerd, waarop het hopelijk eind volgend jaar weer gerestaureerd in de kerk staat’.

Subsidie alleen is niet genoeg

‘Het geldbedrag dat nodig is voor de restauratie is nog niet bekend, maar het is wel duidelijk dat het in de tonnen zal gaan lopen', legt Molenaar uit. 'Het herstelplan is inmiddels goedgekeurd door de Rijksdienst Cultureel Erfgoed en het grootste deel van de restauratie hopen wij van de provincie aan subsidie te mogen ontvangen.’ Met het benefietconcert van aanstaande zaterdag hoopt de organisatie ook geld in het laatje te krijgen.

Er zijn diverse muzikanten van de partij die voor een avondvullend programma zullen gaan zorgen. Daarbij wordt voornamelijk klassieke muziek gemaakt. Het concert is gratis, maar er wordt wel gecollecteerd om zoveel mogelijk geld op te halen. ‘We hopen hier best wel veel mensen mee te trekken, maar we zijn ook van plan om nog meer activiteiten te organiseren’, zegt Ed Molenaar. Zo komt er waarschijnlijk een actie om orgelpijpen te adopteren, een dorpskerkveiling en een kerkdiner in samenwerking met restaurant 't Oude Raadhuys.

Het benefietconcert in de Dorpskerk begint op zaterdag 15 februari om 20.00 uur en duurt tot ongeveer 22.00 uur.

advertentie advertentie