Beroepsdieven op heterdaad betrapt bij nachtelijke steigerroof in Leimuiden

LEIMUIDEN - Hubèr en Gilles zijn er niet. De eerste heeft wel een advocaat gestuurd. Die weet te melden dat zijn cliënt geen geld heeft om vanuit Zuid-Limburg naar Den Haag te reizen voor deze zaak. Waar Gilles uithangt, weet niemand. Het geldgebrek heeft beide Limburgers minstens één keer wel naar onze regio gebracht, want ze zijn gepakt bij het stelen van een aanhanger gevuld met delen van een bouwsteiger.
Die spullen waren van een aannemer en ze lagen op een afgesloten bouwterrein buiten Leimuiden. Een getuige zag de twee verdachten bezig met de diefstal en belde de politie. Die kwam precies aan toen de dieven met de aanhanger achter hun auto de weg opdraaiden.
Gilles zei tegen de politie dat ze daar waren in opdracht van de aannemer. Om 1.50 uur 's nachts. Dat geloofden de agenten niet en de aannemer ontkent het ook.
Gestolen kentekens
Beide mannen hebben naast de gestolen spullen een betonschaar in de auto, Hubèr heeft een doorgeknipt slot in zijn broekzak en de ketting waar dat aan zat hebben ze ook nog. Daarnaast liggen er vier verschillende gestolen kentekenplaten in de achterbak, kennelijk bedoeld om op de aanhanger te hangen.
Ook het kenteken van de auto is gestolen. De rechter merkt droogjes op: 'Dan moet je wel een heel goed verhaal hebben waarom je zo'n stapeltje kentekens bij je hebt.'
Strafblad
Dat verhaal heeft het tweetal niet. Gilles hield tegen de politie vol dat hij in opdracht handelde, Hubèr zei vanaf zijn aanhouding helemaal niks.
Duidelijk is wel dat het tweetal dit niet voor het eerst deed. Het strafblad van Gilles telt negen kantjes, dat van Hubèr een indrukwekkende 25 pagina's vol met eerdere veroordelingen voor vermogensdelicten, zoals dit heet.
'Schuldig'
Het enige wat voor het tweetal pleit, is dat ze sinds hun aanhouding in Leimuiden, in mei 2022, niet opnieuw zijn opgepakt. Gilles probeert af te kicken van een GHB-verslaving en wil zijn schulden aflossen. Hubèr heeft werk en probeert zijn leven op de rails te krijgen na zijn scheiding.
Voor de officier van justitie is het duidelijk dat de mannen schuldig zijn. 'Het gaat om een goed voorbereide diefstal. Ze hebben valse nummerplaten en de middelen om sloten open te knippen.'
Schadeclaim
'Eigenlijk verdienen ze een celstraf omdat het de zoveelste keer is. Maar omdat het drie jaar geleden is, is dat niet meer passend.' De officier eist tegen beiden een taakstraf van 180 uur, waarvan zestig uur voorwaardelijk.
Hubèr zou ook een meldplicht moeten krijgen. Bovendien heeft één van de mensen van wie het kenteken was gestolen daar een schadeclaim voor ingediend van 34 euro. De officier vindt dat de mannen daar allebei de helft van moeten betalen.
Te lang geleden
De advocaat van Hubèr vraagt om vrijspraak voor zijn cliënt. Hij zou niet hebben geweten dat Gilles uit stelen ging en ook van de kentekens wist hij niks, dus hij kan niet worden veroordeeld voor het helen daarvan.
De rechter is er snel uit. Hij vindt de diefstal van de aanhanger met steigeronderdelen bewezen. Maar hij weegt mee dat het drie jaar geleden is. 'Daar is geen aanleiding voor, afgezien van feit dat wij geen zittingsruimte hebben. Maar daar heeft verdachte geen boodschap aan.'
'Heler is geen steler'
Hij veroordeelt de mannen tot een geheel voorwaardelijke celstraf van twee weken, met de meldplicht voor Hubèr. De claim voor de kentekenplaat wordt niet-ontvankelijk verklaard. De rechter vindt het niet duidelijk genoeg dat de mannen de platen zelf hebben gestolen.
'Moeten zij dat betalen? Je voelt op je klompen aan dat het niet goed zit, maar een heler is geen steler.' Dat scheelt beide mannen toch weer 17 euro, al is dat bij lange na niet genoeg voor een retourtje van Zuid-Limburg naar Den Haag.
De namen van Gilles en Hubèr zijn gefingeerd.
Lees ook: ‘Zonder oplossing voor stikstof streep door bouw 20.000 nieuwe woningen in onze regio’