Betaalbaar wonen door beleidsregel die doorverkoop van nieuwe woningen tegengaat

Foto: Google Street View

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM – Het raadsakkoord ‘Samen bouwen aan de toekomst van onze dorpen’ spreekt de ambitie uit om op korte termijn de speculatie van woningen tegen te gaan. Het college van burgemeester en wethouders geeft aan deze ambitie gehoor door de beleidsregel ‘zelfbewoningsplicht en anti-speculatiebeding’ vast te stellen.

Met behulp van deze regel zet de gemeente zich in voor het behoud van betaalbare woningen en zorgt zij ervoor dat deze koopwoningen bij de juiste doelgroep terechtkomen. Dat doet de gemeente door een zelfbewoningsplicht - de plicht om na de koop een minimale periode zelf in een woning te gaan wonen - van minimaal vijf jaar te introduceren. Ook voert zij een anti-speculatiebeding in waardoor woningen niet direct kunnen worden doorverkocht voor een groter bedrag.

De nieuwe beleidsregel geldt voor koopwoningen tot de NHG-grens (Nationale Hypotheek Garantie); die is 405.000 euro in 2023. Bij overtreding van het anti-speculatiebeding of de zelfbewoningsplicht volgt een boete van ruim een ton. Voor sociale huurwoningen geldt de doelgroepenverordening. Hierin is de zelfbewoningsplicht en een instandhoudingstermijn - de periode waarin een middeldure huurwoning beschikbaar moet blijven voor de aangewezen doelgroepen - opgenomen.

Geen mes op de keel

De beleidsregel geldt in bijna alle gevallen, maar er zijn uitzonderingen. ‘Als er goede redenen zijn om af te wijken van de zelfbewoningsplicht, denk aan een echtscheiding, dan wordt er geen mes op de keel gezet’, licht wethouder Dolf Kistemaker (PRO Kaag en Braassem) toe in het radioprogramma KB Actueel van Studio Kaag en Braassem. ‘We bouwen zulke betaalbare woningen niet voor niks; de woningen moeten wel beschikbaar blijven.’ Verder geldt de nieuwe beleidsregel niet met terugwerkende kracht.

In het fragment hieronder legt Kistemaker de nieuwe regels verder uit. KB Actueel is iedere zaterdag te beluisteren tussen 12 en 14 op Studio Kaag en Braassem.
advertentie advertentie