Bibliotheek in Leimuiden jaar langer open: gezamenlijke zoektocht naar alternatief

Geschreven door: Mike Mourits

LEIMUIDEN - De bibliotheek in Leimuiden blijft een jaar langer in Het Spant. Dat bleek maandagavond tijdens een vergadering van de gemeenteraad van Kaag en Braassem. Eenmalig wordt 60.000 euro vrijgemaakt om de bieb daar langer open te houden. Zo wordt tijd gekocht om met alle betrokken partijen tot een geschikt en lokaal gedragen alternatief te komen.

Een flinke groep inwoners uit het dorp was aanwezig tijdens de raadsvergadering in het gemeentehuis in Roelofarendsveen, onder andere vanwege de oproep van de Family Factory om op die manier stil protest te voeren. Onder hen ook veel kinderen, sommigen gewapend met een boek in de handen.

Verschillende insprekers benadrukten het belang van de bibliotheek in het dorp. 'We hebben kinderen, kinderen doen heel veel op hun iPad. Kinderen lezen steeds minder en wanneer wij overgaan in Leimuiden op een afhaalpunt, denk ik dat we dit probleem - wat steeds groter wordt in Nederland - niet kleiner maken maar groter', zei Kristel van Goozen, directeur van IKC De Lei. Inspreker Henk van Tol riep de raadsleden op om de ene dorpskern niet tegen de andere uit te spelen. 'Want: geld uit Leimuiden wordt weggehaald om de bibliotheek in Roelofarendsveen voor elkaar te krijgen', aldus Van Tol.

'Het gaat om fysieke boeken'

De bieb in Leimuiden kost jaarlijks 60.000 euro. 'Wij hebben het gevoel dat er voor 60.000 euro misschien wel meer, beter op een andere manier mogelijk is', zegt wethouder Nick van Egmond (D66). 'Misschien wel met minder geld en zou je een deel van dat geld misschien wel voor Woubrugge kunnen gebruiken.'

Van Egmond zei toe dat alle activiteiten van de bibliotheek in Leimuiden zouden blijven met het het alternatieve plan, wat tot vorige week op tafel lag. 'Het gaat om fysieke boeken. Het uitlenen zou blijven, maar het verschil zou zijn dat de boeken ergens anders staan', aldus de wethouder.

Financiën

Inzicht in de financiën en inzicht in het verschil in de kosten tussen de huidige bibliotheek in Leimuiden en het voormalige plan voor een alternatief in De Peppelhof ontbraken volgens veel raadsleden. Volgens sommige partijen absoluut noodzakelijk om de bladzijde om te kunnen slaan en een nieuw hoofdstuk in dit dossier te beginnen. Toch is het college van burgemeester en wethouders nu op pad gestuurd om het raadsvoorstel aan te passen.

'Wat kost het ons financieel en wat hebben wij ervoor over om die boeken ergens fysiek neer te zetten?', vatte wethouder Van Egmond de discussie kort samen. Het nieuwe raadsvoorstel zal omvatten dat er 60.000 euro beschikbaar wordt gemaakt om de bibliotheek in Het Spant een jaar langer open te houden, en dat met de betrokken partijen in de aankomende maanden gezocht gaat worden naar een geschikt - en vooral breedgedragen - alternatief.

Lees ook: Leimuidenaren protesteren voor behoud bibliotheek: ‘Plan dat er nu lag was geen plan’

advertentie advertentie