Bisschop zegent spetterend nieuwe kerkbellen: ‘Uitnodiging om naar de kerk te komen’

De nieuwe kerkbellen worden gezegend Foto: Tim Fokke
Foto: Tim Fokke

HOOGMADE – De Onze Lieve Vrouw Geboortekerk is bijna klaar voor gebruik nadat het gebouw in november 2019 in vlammen was opgegaan. Nu bijna 4,5 jaar verder wordt ervan uitgegaan dat de kerk in juli dit jaar weer klaar is voor gebruik. Ondertussen heeft bisschop Hans van den Hende drie nieuwe kerkklokken en een nieuw kruis gezegend in het bijzijn van de kerkgemeenschap: ‘Ik hoop dat de mensen weer op het geluid van de klokken afkomen en een bezoekje aan de kerk brengen.’

Trots op de kerk

In de vroege, regenachtige morgen van 5 maart verzamelen tientallen burgers van Hoogmade zich bij de Onze Lieve Vrouw Geboortekerk. Ondanks het koude, natte weer zijn de blije gezichten niet weg te denken. ‘Vandaag gaan we drie nieuwe kerkklokken en een kruis zegenen in het bijzijn van de kerkgemeenschap’, vertelt Leo van Rhijn, voorzitter van de kerk.

Bisschop Van den Hende is trots op de wederopbouw van de kerk: ‘Er is iets heel bijzonders gebeurd. Toen de kerk ruim vier jaar geleden afbrandde was er grote paniek. We zijn toen in gesprek gegaan en zijn tot de conclusie gekomen dat we de kerk weer konden opbouwen.’

Er is in de tijd dat de kerk werd opgebouwd gezocht naar drie kerkklokken en een kruis. De klokken zijn uit andere kerken in Nederland gehaald en het kruis is gloednieuw, vandaag werden ze overgeleverd aan de kerk in Hoogmade: ‘De spits van de kerk is weer opgebouwd. Je ziet hier op de grond drie bellen die in de spits gaan komen en een kruis die daar bovenop komt’, vertelt Van den Hende.

De inzegening

Bij het inzegenen van de bellen en het kruis gaat een ceremonie vooraf. Er worden psalmen gezongen door jong en oud, die zich hebben verzameld rond de bellen. De priester neemt vervolgens het woord en vertelt dat het tijd is om de bellen en het kruis te wassen. Hij pakt de wijwaterborstel en dipt dit in een bak met wijwater. Het publiek kijkt toe hoe hij, door de borstel op een rustige manier op en neer te bewegen, het water over de bellen en het kruis gooit.

De kinderen moeten lachen om het feit dat de bisschop met de borstel water over het kruis heen spettert, waarop hij grappig reageert: ‘Pas op hoor, anders word je nog nat’, terwijl het al een tijdje aan het regenen is. Nu alles gewassen is, loopt hij met een wierookvat langs de kerkobjecten en verspreidt hij de wierook over de objecten heen.

Tot slot worden de volgende woorden uitgesproken om de klokken de naam toe te wijden die aan de kerk verbonden is, in dit geval aan Maria: ‘Geheiligd en gewijd, o Heer, zij deze klok. In de naam des Vaders en des Zoons en des H. Geestes en Maria. Vrede zij U’, zeggen alle aanwezigen in koor. Vervolgens leest iedereen vers 38-42, een evangelie in hoofdstuk 10 van het boek Lucas, hardop voor. Voorzitter Leo van Rhijn, de bisschop en pastoor Jack Glas mogen nu de klokken luiden. ‘De klokken en het kruis zijn nu gezegend’, roept bisschop Van den Hende met een lach op zijn gezicht.

De trots van Hoogmade

Van Rhijn vertelt met trots dat hij blij is dat de nieuwe klokken snel worden geïnstalleerd: ‘Het is toch het geluid van het dorp hè. Ik ben hier erg blij mee.’ Een bewoner van Hoogmade sluit zich hierbij aan en voegt toe dat als ‘de toren zo weer groen is’ het dorp ook zijn imago terugkrijgt: ‘Als je zo over de A4 rijdt denkt de hele omgeving dat het baken weer terug is. Je denkt dan automatisch van ja, dit is Hoogmade.’

‘Het is een stap in de goede richting. We kijken uit naar het moment dat de kerk wordt gewijd en dat we weer kunnen vieren’, vertelt pastoor Jack Glas. Naar alle verwachtingen zal dit moment op 7 juli van dit jaar zijn. Als het altaar dan gezegend wordt door de bisschop, wordt de kerk meteen weer in gebruik genomen.

Van den Hende heeft goede hoop: ‘Ik hoop dat als mensen naar het kruis kijken, ze Jezus opnieuw leren kennen en dat ze door de klokken te horen de uitnodiging aannemen wat vaker in de kerk te komen.’ Als de kerk weer in gebruik wordt genomen, zou hij het schitterend vinden als: ‘We samen kunnen bidden, samen kunnen geloven en samen de liefde van Jezus verspreiden.’

Lees ook: Nieuwe spits op de kerktoren: 'Dit is een mooie dag voor Hoogmade'

advertentie advertentie