‘Blijf je aan regels houden, zal je zien dat wij over paar weken door grootste ellende heen zijn’

KAAG EN BRAASSEM - De regionale ziekenhuizen werken toe naar de coronapiek tijdens de tweede golf. Maar er gloort hoop aan de horizon. 'Als het zo doorgaat als nu, dat er iedere dag iets minder besmettingen zijn, moet het over een week of twee wat rustiger worden.' Dat zegt Martin Schalij van ROAZ Regio West (Regionaal Overleg Acute Zorg) tegen Omroep West, mediapartner van Studio Kaag en Braassem.

De laatste dagen neemt het aantal nieuwe coronabesmettingen af. Maar in de ziekenhuizen, en met name op de intensive cares, worden steeds meer coronapatiënten opgenomen. Dat is logisch, stelt Schalij, omdat minder positieve coronatests zich pas twee weken later vertalen in minder ziekenhuisopnames.

Om die reden heeft het Alrijne Ziekenhuis deze week besloten om de hoeveelheid planbare operaties nog verder terug te schroeven.

Het ROAZ bestaat uit de verschillende ziekenhuizen, ambulancezorg, huisartsen(posten), GGZ, VVT-instellingen en GHOR/GGD uit de regio West van Zuid-Holland. Het LUMC in Leiden is voorzitter van het ROAZ en daarmee verantwoordelijk voor de regionale coördinatie van de organisatie. Onder het ROAZ vallen de volgende ziekenhuizen: Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Haaglanden MC, Groene Hart Ziekenhuis, Reinier de Graaf Gasthuis, LangeLand, Alrijne Ziekenhuis en Haga.

Witte of zwarte kerst

'Wil je een witte kerst, dan hou je je aan de regels. Wil je een zwarte kerst, dan ga je door zoals de laatste twee weken', luidt het devies van de arts van het LUMC. 'Blijf je aan de regels houden, blijf thuis, ga niet met elkaar naar de supermarkt als het niet nodig is. En dan zal je zien dat wij over een paar weken door de grootste ellende heen zijn. Doen we dat niet, blijven wij hier nog twee maanden last van houden.'

Hieronder is het radio-interview met Martin Schalij (Regionaal Overleg Acute Zorg, regio West) te beluisteren.
advertentie advertentie