Boek ‘Als de bom valt’ gepresenteerd bij luchtwachttoren in Oude Wetering

OUDE WETERING - Vorige week is het boek 'Als de bom valt' van Ruurd Kok gepresenteerd. Het boek gaat in op de geschiedenis van de Koude Oorlog en de gevolgen van internationale spanningen die dat met zich meebracht in de regio.

In het boek is een bundeling van artikelen uit het Leidsch Dagblad te vinden, geschreven door freelance journalist Kok die tevens archeoloog is. 'Deze maand is het dertig jaar geleden dat met het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in december 1991 een einde kwam aan Koude Oorlog. Tijdens deze veertig jaar lange periode van gewapende vrede werden op allerlei plekken in onze dagelijkse omgeving maatregelen genomen met het oog op een dreigende atoomoorlog', aldus Kok.

'Deze plekken vertellen een bijzonder verhaal over de gevolgen van de internationale spanningen voor de Leidse regio. Dat verhaal wordt verteld aan de hand van ooggetuigen, deskundigen en historisch beeldmateriaal.'

Luchtwachttoren

De presentatie was in de unieke luchtwachttoren uit de Koude Oorlog aan de Plantage in Oude Wetering. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan Dennis Wolvers. In het bijzondere bouwwerk heeft hij nu zijn kantoor als huismeester van de naastgelegen Braassemmermeerflats.

De luchtwachttoren is een typisch voorbeeld van erfgoed uit de Koude Oorlog, desondanks hebben veel mensen geen idee van de oorspronkelijke functie van het gebouw. Daarom heeft Wolvers dit jaar een bord aan de gevel gehangen. Daarnaast heeft hij het bouwwerk jaren geleden al op de monumentenlijst laten zetten en zet hij zich in voor herstelwerkzaamheden.

advertentie advertentie