Boerenfamilie wil stel met recreatiewoning op eiland Kagerplassen weren van veerpont

RIJPWETERING - 'U verwacht toch niet dat deze mensen dan maar gaan zwemmen naar de overkant', vraagt de rechtbank dinsdag aan een boerenfamilie. De familie wil dat een stel uit Den Haag, dat een recreatiewoning bezit op een eiland in Rijpwetering, geen gebruik meer kan maken van de veerpont. De familie is eigenaar van de pont en zij vindt dat de Hagenaars de pont niet goed kunnen besturen. Dat meldt Omroep West, mediapartner van Studio Kaag en Braassem.

In 2014 werd de pont over de Ade naar het eiland door het Hoogheemraadschap Rijnland geprivatiseerd. De uitbaters van een kaasboerderij op het eiland namen de veerdienst over. De boerenfamilie had de pont nodig om haar producten af te voeren en vee te verplaatsen.

Destijds werd afgesproken dat andere bewoners van het eiland, dat bekend staat als de Buurterpolder, ook van de pont van de veehouders gebruik mochten maken. Tijdens een kort geding eiste de boerenfamilie dinsdag echter dat een man en vrouw uit Den Haag met een recreatiewoning op het eiland de pont niet meer betreden. Het vaartuig moet bediend worden door passagiers zelf, en daar zou het stel niet goed in zijn.

'Toch niet zwemmen naar de overkant?'

De boerenfamilie vreest schade aan de pont. Zeker nu de Hagenaren ook van plan zijn er bouwmaterialen mee over te zetten naar hun recreatiewoning. Die willen de man en vrouw helemaal gaan verbouwen. 'Maar u verwacht toch niet dat deze mensen dan maar gaan zwemmen naar de overkant', vroeg de rechter dinsdag aan de boerenfamilie. Die wees erop dat andere bezitters van een recreatiewoning op het eiland ook met een eigen bootje naar hun optrekje komen. Er zijn genoeg jachthavens in de omgeving vanwaar ze kunnen vertrekken.

Het Haagse stel wijst erop dat ze eerder met de eigenaren van de pont afspraken hebben gemaakt over het gebruik van de pont. Die zou de boerenfamilie niet willekeurig mogen opzeggen. Hun advocaat meende dat er 'geen greintje bewijs' is dat de Hagenaren de pont beschadigen. Hij sprak van een 'dubbele agenda' van de boerenfamilie. Door het stel de toegang tot de pont te verbieden, zou ze ook de verbouwing van hun recreatiewoning willen dwarsbomen. De rechtbank doet over twee weken uitspraak in de zaak.

advertentie advertentie