Brandweer waarschuwt voor verhoogd brandgevaar

Foto: Studio Alphen

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - De kans op natuurbranden neemt toe met langere periodes van droog weer. Branden kunnen zich in de natuurlijk snel en onvoorspelbaar ontwikkelen. Omdat we al langere tijd in een droge fase zitten, waarschuwt de brandweer voor het verhoogde risico op dit moment. 

Om aan te geven hoe hoog het risico is, werkt de brandweer met twee natuurbrandfasen. Fase 1 is: wees altijd voorzichtig met vuur. Op dit moment zitten we in fase 2: wees extra alert op brand en vermijd vuur in de natuur. 

Branden in de natuur zijn moeilijk te bestrijden en kunnen snel uit de hand lopen. De meeste branden ontstaan door menselijk handelen, daarom attendeert de brandweer op een aantal belangrijke tips om natuurbrand te voorkomen. 

 • Let op waar je je auto parkeert; 
  Parkeer je auto niet op hoog, droog gras. Aan de onderkant van de auto zit de katalysator, die heet wordt na een autorit. Als die katalysator tegen het droge gras aankomt kan dit gemakkelijk voor brand zorgen. Parkeer ook niet op bospaden; brandweervoertuigen moeten altijd vrij baan hebben.
 • Rook nooit als je in de natuur bent;
  Let op of er misschien zelfs een rookverbod geldt. Rook je toch? Maak dan je sigaret zorgvuldig uit voordat je hem weggooit.
 • Gooi afval in de afvalbak;
  Gooi afval, zoals glas en sigarettenpeuken in de prullenbak of neem het mee naar huis. Neem ook kolen van een barbecue mee naar huis.
 • Houd je aan de regelgeving open vuur in de natuur;
  Ook als je gaat barbecueën, een kampvuur maakt of de vuurkorf aansteekt.

De brandweer verzoekt iedereen om extra alert te zijn en verdachte situaties te melden bij 112. 


 

advertentie advertentie