Britse variant geconstateerd in regio, GGD vermoedt ook in Kaag en Braassem

KAAG EN BRAASSEM - De Britse variant van het coronavirus is voor het eerst officieel vastgesteld in Hollands Midden. Meerdere mensen blijken de mutatie onder de leden te hebben. Uit privacy-oogpunt zegt de GGD niet bekend te willen maken waar in de regio de virusvariant is geconstateerd. Wel spreekt een woordvoerder van de gezondheidsdienst uit dat de mutatie vermoedelijk ook in Kaag en Braassem rondwaart.

De zegsvrouw baseert zich op de nationale schatting dat 10 procent van alle huidige coronabesmettingen in Nederland, de virusvariant uit het Verenigd Koninkrijk zou zijn. Mensen die besmet zijn met de Britse virusmutatie hoeven geen andere leefregels te volgen. Zij gaan net als andere besmette personen in thuisisolatie en mogen weer naar buiten als zij tenminste 24 uur klachtenvrij zijn.

Wie besmet is met de Britse variant krijgt daar geen persoonlijk bericht over van de GGD. Omdat de leefregels voor wie positief getest wordt op de Engelse mutatie niet anders is dan iemand die het inmiddels alom bekende coronavirus heeft, is dat in de ogen van de gezondheidsdienst niet nodig. Daarnaast worden niet alle positieve coronatests onderzocht op de Britse variant. De gezondheidsdienst houdt steekproeven.

'Britse variant maakt niet meer of minder ziek'

GGD Hollands Midden stelt dat uit onderzoek blijkt dat je niet meer of minder ziek wordt van de Britse variant dan van het type dat tot nu toe het meest in Nederland voorkomt. Het percentage mensen met een positieve testuitslag dat in het ziekenhuis of op de intensive care moet worden opgenomen, is hetzelfde.

'Het verschil is dat deze variant besmettelijker is', legt de woordvoerder uit. 'Als het sociaal contact tussen mensen en de naleving van de maatregelen hetzelfde blijft als nu, zorgt dit dus voor een veel groter aantal besmettingen. Door meer besmettingen met 'de nieuwe variant' zal het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens ook hoger zijn dan we nu zien.'

Lees ook: Vijf inwoners Kaag en Braassem afgelopen week overleden aan corona

advertentie advertentie