Burgemeester: ‘Het is jammer dat er een juridische strijd wordt gevoerd over de avondklok’

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - 'Het is jammer dat er een juridische strijd wordt gevoerd over de avondklok.' Dat is de eerste reactie van burgemeester Marina van der Velde over de zaak die Viruswaarheid tegen de Nederlandse Staat heeft aangespannen over de avondklokmaatregel.

'Het is immers ingesteld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan', meent Van der Velde. 'Samen met de regel maximaal een bezoeker, hoopt de regering dat dit een extra maatregel is om het contact tussen mensen te beperken en daarmee het overdragen van het virus te beperken. Zolang de cijfers van de ziekenhuisopnames en de IC-bezetting niet drastisch dalen, zullen we onszelf deze beperkingen op moeten leggen.'

Dinsdag oordeelde de voorzieningenrechter dat de avondklok per direct moet worden opgeheven, maar het gerechtshof heeft in hoger beroep ingestemd om het besluit voorlopig op te schorten. Naar verwachting doet het hof vrijdag uitspraak. 'Mocht het zover komen dat de avondklokmaatregel juridisch niet houdbaar is, dan zal er een dringend beroep op een ieder worden gedaan om niet tussen negen en half vijf naar buiten te gaan', zegt de burgemeester.

Spoedwet

Het kabinet is ondertussen bezig met een spoedwet. Hiermee hoop het kabinet een alternatief klaar te hebben liggen, als ook het gerechtshof oordeelt dat de huidige vorm van de avondklokmaatregel moet worden afgeschaft.

Lees ook: Avondklok voorlopig nog van kracht, kabinet werkt ondertussen aan spoedwet

advertentie advertentie