Buschauffeurs staken deze week weer in strijd voor betere cao

Bushalte Foto: Studio Alphen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Buschauffeurs in het streekvervoer leggen op woensdag 19, donderdag 20 en vrijdag 21 oktober opnieuw het werk neer. Met de staking vragen de buschauffeurs opnieuw aandacht voor een betere cao. Daarnaast wordt actie gevoerd 'tegen de afbraak van het openbaar vervoer'.

Het is, net zoals bij eerdere stakingen, lastig voor vervoersbedrijven om de gevolgen voor reizigers op deze dagen in kaart te brengen. Pas op de stakingsdagen zelf zal duidelijk zijn of en hoeveel ritten er uitvallen, omdat dan duidelijk is welk aantal buschauffeurs meedoet aan de acties.

‘De chauffeurs vinden het ontzettend vervelend voor de reiziger, maar deze staking komt echt door de weigerachtige opstelling van de werkgevers om tot een eerlijke cao te komen', zegt Marijn van der Gaag, bestuurder bij FNV Streekvervoer. 'Daarnaast maken de chauffeurs zich ernstig zorgen om de inkrimping van het openbaar vervoer die op dit moment gaande is.'

De werknemers eisen een loonsverhoging van tien procent en een koopkrachtverbetering van 100 euro. Ook moeten de werkdruk en het personeelstekort worden aangepakt. In de afgelopen maanden hebben buschauffeurs al vaker het werk neergelegd. Tot nog toe zonder bevredigend resultaat.

Petitie

Naast de staking, zullen buschauffeurs naar het provinciehuis in Den Haag gaan om daar een petitie aan te bieden. Daarin staat onder andere de eis dat de provincie Zuid-Holland de afspraken uit contracten met busmaatschappijen moet nakomen.

advertentie advertentie