Gepubliceerd op 12 Juni 2019 om 15.10 uur

CDA en informateur Wiegel stoppen met coalitiegesprekken Zuid-Holland

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - De coalitieonderhandelingen in Zuid-Holland kunnen opnieuw beginnen. Het CDA in de provincie Zuid-Holland heeft zich teruggetrokken uit de onderhandelingsgesprekken voor een nieuw provinciebestuur. Ook informateur Hans Wiegel heeft gezegd ermee te stoppen. Daarmee ligt Forum voor Democratie uit de formatie.

Dat meldt Omroep West, mediapartner van Studio Kaag en Braassem. 'Wij zijn in deze informatiefase de gesprekken ingegaan om te komen tot een brede meerderheidscoalitie, die recht doet aan de uitslag van de verkiezingen', meldt CDA-fractievoorzitter Adri Bom-Lemstra.

'Dit is voor ons als CDA van belang, omdat we alleen op deze manier denken voldoende punten uit het verkiezingsprogramma te kunnen realiseren. Na het afhaken van verschillende partijen, hebben wij onvoldoende vertrouwen dat resterende combinaties die wellicht getalsmatig net kunnen, tegemoetkomen in het realiseren van deze voor ons belangrijke uitgangspunten.'

Pogingen

Verschillende pogingen om andere partijen aan te laten sluiten zijn mislukt. Eerder stapte ChristenUnie-SGP al uit de gesprekken voor een nieuw bestuur. Die fractie wilde dat PvdA er bij zou komen, maar die partij gaf eerder al aan niet te willen. ChristenUnie-SGP kwam erbij omdat er een meerderheid nodig was bij Forum, VVD en CDA. Begin mei hadden die drie partijen al een akkoord gesloten.

Forum voor Democratie heeft diverse opties voor meerderheidscoalities verkend, ook de mogelijkheid van een minderheidscoalitie is bezien. Een minderheidscoalitie kon niet rekenen op steun van het CDA.

Teleurgesteld

De VVD zegt teleurgesteld te zijn dat een coalitie met Forum voor Democartie niet mogelijk is gebleken. 'Onder leiding van informateur Hans Wiegel zijn alle mogelijke opties na de verkiezingen verkend', meldt de VVD. 

'Ondanks een positieve en constructieve houding van zowel de VVD als Forum voor Democratie kan er nu geen coalitie gevormd worden. Andere partijen wierpen te veel blokkades op.'

advertentie
 
advertentie