CDA Kaag en Braassem: ‘We moeten in control blijven’
KAAG EN BRAASSEM - Nu de politiek in Kaag en Braassem langzaam weer een beetje op gang aan het komen is, blikken alle fracties uit de gemeenteraad terug op het afgelopen politieke halfjaar en blikken zij vooruit op de laatste vier maanden van 2024. Wat ging er goed? Maar vooral; wat moet er echt beter binnen de gemeentegrenzen? Het woord is ditmaal aan Anja de Rijk, fractievoorzitter van het CDA Kaag en Braassem.
'Als wij terugdenken aan het afgelopen half jaar dan vinden we vooral dat we als team gegroeid zijn en daardoor de intensieve afgelopen periode goed hebben doorstaan', aldus de Rijk. 'Het werk in de gemeenteraad doen we naast ons eigen werk; deze combinatie was in de afgelopen periode echt heel pittig en soms ronduit zwaar.'
Elk dossier hoort even goed bekeken en behandeld te worden en dat is goed gelukt. We hebben ontzettend veel gedaan en bereikt met elkaar in deze raad. Waarbij we over het algemeen trots zijn op de besluiten, maar er zijn altijd besluiten, zoals bijvoorbeeld de bestemmingsplanwijziging van De Bult, die we zwaar betreuren. Zijn we tevreden? Nooit helemaal, maar zeker niet ontevreden', blikt de fractievoorzitter terug.
Zware periode nu achter de rug
Deze intensieve periode heeft volgens De Rijk meerdere oorzaken. Zo is per 1 januari de nieuwe omgevingswet ingegaan. 'Veel inwoners en ontwikkelaars zagen deze wetwijziging als een mogelijke bedreiging voor hun plannen, onder de eerder geldende wet was er duidelijk wat wel en niet kon, bij zo'n nieuwe wet is dat altijd maar even afwachten.' Volgens De Rijk kreeg de gemeenteraad hierdoor veel nieuwe bestemmingsplannen die allemaal goed-, of afgekeurd moesten worden.
Verder is er volgens de fractievoorzitter veel tijd en energie gestoken in de financiële situatie van de gemeente. Er werd gedacht dat de gemeente miljoenen euro's tekort zou hebben in 2026. Vanaf dan krijgen de gemeenten namelijk minder geld vanuit het rijk. 'Echter zijn we nu naar prima resultaten gegaan voor dat jaar door de voorjaarsnota en de meicirculaire, waarin de overheid de gemeenten heeft geïnformeerd over de uitkering van het gemeentefonds. De cijfers zijn nog negatief maar wel duidelijk verbeterd. We hebben dus energie gestopt in een probleem wat uiteindelijk een veel minder groot probleem blijkt te zijn.'
Veranderingen in Kaag en Braassem
De fractie van het CDA Kaag en Braassem is verder niet te spreken over de vele bouwplannen in de gemeente. 'Wij hebben regelmatig moeite met de bouwplannen die naar de raad komen; de verkeersveiligheid staat bij ons heel hoog op de agenda en steeds wordt er aangegeven dat de verkeersbewegingen van een nieuw project niet heel veel impact hebben. Die beweringen sluiten niet altijd aan op de realiteit', stelt De Rijk.
Om deze reden heeft het CDA een motie ingediend om de bouwprojecten rond het Noord- en Zuideinde in Roelofarendsveen niet allemaal uit de grond te stampen. Volgens De Rijk zijn er woningen nodig maar voordat deze er komen, moet volgens haar eerst de ontsluiting van het Noord- en Zuideinde verbeterd worden, voordat er weer plannen naar de gemeenteraad mogen komen en men verder kan en mag gaan met bouwen. Door deze motie zijn de bouwplannen 'on hold' gezet en is er een tijdelijk fietspad gekomen.
'Inwoners mogen niet de dupe worden van ambities'
Het CDA gaat zich in de komende periode inzetten voor een goede begroting. 'Inwoners mogen niet de dupe worden van ambities van deze gemeenteraad. Tot nu toe gaat dat goed, maar we blijven hier erg waakzaam op', zegt De Rijk waakzaam. 'Als we zien dat we als gemeente ‘in control’ zijn en blijven, is het politieke jaar voor ons geslaagd. Dat betekent goede financiën, hulp voor iedereen die het nodig heeft, een veilige gemeente en vooral; gelijke behandeling van en voor iedereen.'
Lees ook: D66 kijkt vol vertrouwen naar laatste deel van 2024: ‘We willen, en gaan, grote stappen zetten