ChristenUnie/SGP stapt uit coalitie-onderhandelingen provincie Zuid-Holland

Gepubliceerd op 05 Juni 2019 om 17.52 uur

KAAG EN BRAASSEM - De gesprekken over een nieuw provinciebestuur in Zuid-Holland tussen Forum voor Democratie, VVD, CDA en ChristenUnie/SGP zijn mislukt. Dat bevestigt informateur Hans Wiegel tegenover Omroep West, mediapartner van Studio Kaag en Braassem.

Begin mei was er al een akkoord bereikt tussen Forum voor Democratie, de VVD en het CDA. Maar er was nog een extra partij nodig om een meerderheid te halen. ChristenUnie/SGP was aangeschoven, maar die combinatiepartij is afgehaakt.

'Daarover hebben ze ons een brief geschreven. Wat erin staat, ga ik u niet vertellen. Ik wil alleen loslaten dat de partij hoopte dat de PvdA mee zou doen, maar dat is niet zo. Dat gebruiken ze nu als argument om ermee op te houden en dat vind ik een beetje typisch', zegt Wiegel

Welke varianten blijven er over?

Wiegel zegt dat Forum voor Democratie, VVD en CDA nu op zoek gaan naar een nieuwe partner. 'De samenwerking tussen die drie partijen loopt goed en met zijn drieën gaan ze nu bespreken welke varianten er verder nog zijn.' GroenLinks, D66, PvdA en SP willen geen bestuur vormen met Forum voor Democratie.

Alleen PVV of de combinatie 50PLUS-Partij voor de Dieren kunnen het drietal nog aan een meerderheid helpen. Forum voor Democratie, VVD en CDA hebben gezamenlijk 25 van de 55 zetels. Wiegel verwacht dat binnen een week een nieuw resultaat ligt.

advertentie advertentie