Coalitieakkoord op provinciehuis: BBB, VVD, GroenLinks, CDA en PvdA gaan bestuur vormen

Provinciehuis Foto: Mike Mourits

DEN HAAG - Witte rook in het Zuid-Hollandse provinciehuis: BBB, VVD, GroenLinks, CDA en PvdA hebben een coalitieakkoord gesloten. Samen hebben ze 29 van de 55 zetels in de Provinciale Staten.

'De afgelopen maanden is door de Zuid-Hollandse onderhandelaars hard gewerkt om tot een akkoord te komen', zegt formateur Arie Slob in een reactie. 'Gisteravond is het akkoord bereikt. Met dit akkoord zetten zij nadrukkelijk het belang van inwoners, maatschappelijke partners en ondernemers van Zuid-Holland voorop, door samen te werken en tegenstellingen te overbruggen. De komende vier jaar gaan BBB, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA vol vertrouwen met elkaar aan de slag.'

Nieuwkomer BBB en de VVD veroverden bij de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart beide acht zetels. GroenLinks kwam met zes leden in de Staten, maar één van hen (Debora Fernald) werd direct na de Eerste Kamerverkiezingen uit de fractie gezet omdat ze op Volt had gestemd. Fernald behield wel haar zetel en zit nu als Groep Doe STOER in de Zuid-Hollandse Staten. PvdA en CDA hebben beide vier zetels.

BBB heeft twee kandidaat-gedeputeerden van buiten de eigen fractie klaarstaan, meldt persbureau ANP. Namens de VVD zijn de huidige gedeputeerden Jeannette Baljeu en Frederik Zevenbergen de beoogde leden van het nieuwe college. Van het CDA gaat Meindert Stolk weer het college in, namens GroenLinks blijft Berend Potjer daarin actief. Het lijkt erop dat Anne Koning namens de PvdA gedeputeerde blijft.

Maandagmiddag wordt het coalitieakkoord gepresenteerd. De verwachting is dat het nieuwe college van Gedeputeerde Staten begin juli kan worden geïnstalleerd, zegt de provincie.

De commissaris van de koning is tevreden dat er een coalitieakkoord is:

advertentie advertentie