Concert door jeugdkoor uit Kiev in Veense Petruskerk

ROELOFARENDSVEEN - Veertig jonge zangers en zangeressen uit Kiev geven zondagmiddag 6 november een concert in de Heilige Petruskerk. Het concert is onderdeel van hun twaalfdaagse tournee door Nederland.

Het gelegenheidskoor is samengesteld uit een aantal jongens van het Dzvinochok-koor (vertaling: Klokje), het beste jongens- en mannenkoor van Oekraïne, opgericht in 1967. Een deel van de 150 leden mag mee op concertreizen in binnen- en buitenland. Door de oorlog is een samenwerking met het meisjeskoor Vognyk (vertaling: Vuur) tot stand gebracht.

Rolling Stones

Het koor heeft in deze nieuwe samenstelling dit jaar al een aantal concertseries achter de rug. Zij traden op in Duitsland, Polen, Letland en Sicilië. Hoogtepunt was het optreden samen met de Rolling Stones in Wenen.

Nederland staat sinds 1993 jaarlijks op het programma van Dzvinochok. Dit jaar is bijzonder. Onder het motto “Standing strong together – Samen staan we sterk” vragen zij aandacht voor de situatie in Oekraïne, danken zij Nederland voor alle steun en willen zij uitdragen dat Oekraïne zo zal overwinnen.

Veel helpende handen

De optredens en het verblijf in Nederland worden mede geïnitieerd en uitgevoerd door vele vrijwilligers die het koor een warm hart toedragen. Zij nemen de financiële zorg en organisatorische verantwoordelijkheden op zich. Koorleden en hun begeleiders worden ondergebracht in gastgezinnen. Onkosten voor verzekering, de bus, concertlocaties en (culturele) uitstapjes worden mogelijk dankzij bijdragen van sponsors en donateurs.

Religieuze liederen en traditionele volkszang

Het repertoire van de koren bestaat uit religieuze liederen uit zowel Oost- als West-Europa, koorzang van klassiek tot hedendaags, Amerikaanse spirituals en traditionele volkszang. Toegang tot het concert, dat 16.00 uur begint in de kerk op het Noordeinde, is gratis. Een half uur voor aanvang is de kerk open. Na het concert wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor de wederopbouw en in stand houden van de rijke muziekhistorie door scholing, materialen en professionele begeleiding van de koorleden.

Beluister hieronder een interview met Ingrid van Rijn over de concertreeks van het jeugdkoor Dzinochok/Vognyk. KB Actueel is iedere zaterdag tussen 12.00 en 14.00 uur te beluisteren op de radio bij Studio Kaag en Braassem.
advertentie advertentie