Contourenplan Gnephoek vastgesteld: hoe nu verder?
KAAG EN BRAASEM / ALPHEN AAN DEN RIJN – De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn heeft donderdag ingestemd met het Contourenplan Gnephoek, een ruwe schets van het plan voor de nieuwe wijk in de polder tussen Hoogmade en Woubrugge. Het is de bedoeling dat er 5500 huizen gebouwd worden en dat er daarnaast ruimte is voor natuur.
In het contourenplan staat bijvoorbeeld hoe en op welke plekken de natuur en het watersysteem kunnen worden verbeterd, waar de bodem geschikt is om te bouwen en hoe het gebied goed bereikbaar wordt voor het verkeer.
Financiële dekking
Het plan wordt nu aangeboden aan Gedeputeerde Staten. 'De provincie wil eerst weten hoe ons plan in elkaar steekt en of er financiële dekking is. vertelt wethouder Gerard van As.
Om de woningbouw in de Gnephoek mogelijk te maken, is er een bijdrage van vijftig miljoen nodig vanuit het Rijk. Daartoe heeft minister Hugo de Jonge eerder schriftelijk toegezegd. 'Ik ga ervan uit dat de minister zijn woord nakomt', zegt de wethouder.
Om de nieuwe woonwijk verder te financieren, wordt 40 procent van de 5500 woningen gebouwd voor de vrije sector. Dat geld gaat gebruikt worden om de Gnephoekpolder vorm te geven.
Second opinion
Raadslid van GroenLinks Gé Kapteijn durft niet uit te gaan van de bijdrage van het Rijk. 'Ik vraag me af of Hugo de Jonge die vijftig miljoen uit zijn broekzak kan toveren nu het kabinet demissionair is. Daarnaast betwijfel ik of het genoeg is. Ik ben bang dat het plan duurder uitvalt, en dan doel ik met name op de infrastructuur.'
GroenLinks drong eerder tijdens de commissievergadering aan op een second opinion op de financiële onderbouwing van het contourenplan. De wethouder heeft toegezegd dat die er gaat komen. 'Ik wil financieel ook geen bokken schieten', zegt hij.
Hoe nu verder?
'Aan de hand van het contourenplan hopen wij groen licht te krijgen van de provincie', zegt Van As. Als de provincie definitief akkoord is, werkt de gemeente een masterplan uit. Daarin wordt opgenomen op welke wijze de Gnephoek wordt ingericht.
In masterplan staat wat voor buurten en woningen er in de Gnephoek komen, hoe het gebied met openbaar vervoer bereikt kan worden, hoe de nieuwe natuur kan worden aangelegd en hoe belangrijke, historische gebouwen in en rondom het gebied hun plekje behouden.
In de nieuwe wijk is uiteindelijk 30 procent van de 5500 huizen bestemd voor sociale woningbouw. 30 procent valt toe tot het middensegment en 40 procent tot de vrije sector.
Van As verwacht, mede door bezwaarprocedures bij de Raad van State, dat de huizen tussen 2030 en 2032 gebouwd kunnen worden. 'Maar ik hoop natuurlijk eerder.'