Coronatests in Duitsland geanalyseerd vanwege beperkte capaciteit laboratoria

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - Vanwege de grote vraag naar coronatests in de regio en de beperkte capaciteit bij laboratoria, worden er nu ook testbuizen in Duitse laboratoria geanalyseerd. Dat meldt GGD Hollands Midden. Dagelijks rijden koeriers met testbuizen uit de regio naar Duitsland toe.

De GGD krijgt op dit moment meer testaanvragen binnen dan dat er plek is in de teststraten. 'Daardoor komt het voor dat je soms wel 72 uur moet wachten voor je getest kunt worden', meldt GGD Hollands Midden. 'Als je dan eindelijk getest bent, duurt de uitslag soms ook nog eens een paar dagen.' Dat komt door tekorten aan bijvoorbeeld testvloeistof, testbuizen en andere materialen. 'Deze materialen worden flink bijbesteld, maar worden helaas niet altijd snel geleverd. We zijn namelijk niet de enige die behoefte hebben aan deze materialen.'

Met Duitse laboratoria zijn nu afspraken gemaakt om testbuizen in ons buurland te laten analyseren. 'Dit vervoer kost tijd en een test gaat dus later op kweek dan als een test in een Nederlands laboratorium zou zijn geanalyseerd.' Het ministerie van Volksgezondheid is daarnaast bezig om Nederlandse testbuizen binnenkort in Abu Dhabi te laten testen, meldt de NOS.

Opnieuw analyse

Sommige monsters dienen ook opnieuw 'op kweek' gezet te worden. 'Dat betekent dat het materiaal dat we bij een test hebben afgenomen nog een keer geanalyseerd moet worden, omdat het laboratorium niet gelijk tot een uitslag kan komen.' Het analyseproces begint dan weer opnieuw.

'In zeldzame gevallen raakt er wel eens een testbuisje kwijt of gaat er iets mis in het registreren van een nummer', meldt de GGD. Personen kunnen dan gevraagd worden om opnieuw een test af te laten nemen.

Lees ook: ‘Moet niet in dit tempo doorgaan, dan binnen zes weken code rood voor ziekenhuizen’

advertentie advertentie