Crowdfunding voor ‘Daisypark’ en nieuwe ontmoetingsplek van start

Foto: Hoe het park in Woubrugge er nu bij ligt. (Syb van Ruiten)

WOUBRUGGE - Stoplicht op rood, stoplicht op groen, in Woubrugge is voor de jeugd niks te doen. Daarom besloot een groep jongeren zelf het heft in handen te nemen. Samen met de hulp van de jongerenwerkers van De Driemaster en de gemeente ontwikkelden zij een plan voor een nieuwe ontmoetingsplek aan de Vingerhoedtstraat.

Het plan ontstond in 2019, toen jongerenwerker Wout Koek in gesprek ging met de jeugd in Woubrugge. De jongeren zeiden dat een plek om te chillen ontbrak in het dorp en daarnaast bestond de wens om de huidige skatebaan op te knappen. In het plan wordt die grondig aangepakt en komt er een ontmoetingsplek in de vorm van een open container bij.

De jongeren doen veel zelf

De gemeente dekt een gedeelte van de kosten. Overdag zitten de jongeren op school. Om het plan ook voor andere doelgroepen aantrekkelijk te maken wordt het vrijgemaakte groen getransformeerd tot een park: het ‘Daisypark’.

Dat park is vernoemd naar de 11-jarige ontwerpster Daisy Bright, die de ontwerpwedstrijd won. Net als het ontwerp voor het park, doen de jongeren in de werkgroep een hoop zelf. Wout Koek legt uit wat precies: ‘Ze hebben het plan zelf bedacht en gepresenteerd aan het gemeentebestuur. Daarnaast is de nieuwe skatebaan een bouwpakket en gaan ze die zelf bouwen. Ook de container verven de jongeren zelf in een tropische eilandstijl.’

De skatebaan wordt gemaakt van hout, zodat er minder geluidsoverlast is voor de buurt. Ook de wethouder heeft beloofd te komen helpen timmeren.

Crowdfunding op het plein

Voor het plan is nog wel geld nodig. Daarom organiseren de jongerenwerkers zaterdag de officiële opening van een crowdfunding. Op het Batehofplein in Woubrugge wordt daarom een mobiele skatebaan neergezet.

Het is volgens Koek slechts een onderdeel van de crowdfunding: ‘We doen iedere week een actie. Daisy haalt lege flessen op, we vragen het bedrijfsleven om donaties, enzovoorts. We hopen over het streefbedrag heen te gaan.’

‘Eigenlijk is de crowdfunding al open, de eerste tachtig euro is al binnen.’ Naast geld, hoopt Koek ook op de steun van de dorpsbewoners. ‘We hopen dat het dorp het idee omarmt en dat iedereen een steentje bijdraagt. Ook door te helpen met straten bijvoorbeeld, dat soort dingen helpen de kosten te verlagen. Daarnaast willen we natuurlijk iedereen goed informeren over de stand van zaken’, legt Koek uit.

Vertraging door corona

Koek had eigenlijk gehoopt dat de nieuwe skatebaan er al stond. Onder andere door corona liep het plan echter vertraging op. ‘Het park gaat in fases aangelegd worden. De opening zal dus ook in fases gaan, eerst de container, dan volgt de rest.'

Het plan is klaar en de technische tekeningen worden nu gemaakt. 'Deze tijd volgend jaar hopen we de opening achter de rug te hebben’, vertelt de jongerenwerker trots.

advertentie advertentie