De gemeente moet flink bezuinigen: jeugdzorg wordt hard geraakt
KAAG EN BRAASSEM – In het meerjarenbeleid van gemeente Kaag en Braassem is een ding duidelijk: er moet bezuinigd worden. Vooral jeugdzorg moet budget inleveren.
Van 2024 tot 2026 gaat het Rijk 1,3 miljoen euro beknibbelen aan jeugdgelden in gemeente Kaag en Braassem. Het idee is dat een lokaal, compact en robuust team door overstijgende samenwerking een half miljoen euro moet gaan besparen. Als dat niet volstaat, kan er minder hulp geboden worden aan jongeren en gezinnen. Het gevolg hiervan is dat de wachtlijsten en -tijden toenemen en daarmee ook het aantal crisissituaties.
Het toenemen van wachtlijsten en-tijden is schrijnend sinds er nu al zeshonderd jongeren op een wachtlijst voor zorg staan. De gemeente stelt dat de bezuinigingen op de jeugdzorg ‘geen vrijwillige keuze’ is.
Elke euro minder is zonde
Wethouder van financiën en economische zaken Nick van Egmond zegt dat het puur een verwerking is van een bezuiniging die aangekondigd is door het Rijk. ‘Elke euro die wij minder krijgen van het Rijk om onze taken uit te voeren is zonde.’ In de plannen van het College staat dat ze rond de 1.8 miljoen euro willen besparen.
Naast de bezuiniging op jeugdzorg wil het college ook dat er bezuinigd gaat worden op het budget van de ontwikkeling van ICT. Ook moet er gekort gaan worden op onbelaste lunches, bloemen en giften van werkgevers aan werknemers, en moet er minder geprint gaan worden. Daarnaast staat in de stukken ook dat de OZB omhoog gaat.
Geen ruimte voor nieuwe plannen
Ondanks de bezuinigingen is wethouder Van Egmond wel tevreden dat het de gemeente lukt om de ambities die de gemeenteraad gesteld heeft overeind te houden met een klein aantal maatregelen. Wel betekent het dat de gemeente geen financiële ruimte heeft voor extra aanpak van groeiende problemen die ze op de radar hebben. 'In Kaag en Braassem moeten we nog aan de slag met onderwijshuisvesting. Voor nieuwe plannen is geen ruimte, en dat gaat op den duur wel klemmen’, vertelt Van Egmond.
De wethouder geeft aan samen met de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) te werken aan de groeiende problemen. ‘Het lijkt alsof ze in Den Haag vergeten dat alle inwoners die in Den Haag stemmen ook allemaal in een gemeente wonen. Wij zijn gewoon een medeoverheid.'
De gemeenteraad gaat in juni debatteren over de voorgestelde bezuinigingen. De bezuinigingen die echt zeer gaan doen, zoals die op de jeugdzorg, zouden in 2026 ingaan. ‘Dat geeft ons de tijd om als er nieuwe ontwikkelingen zijn, of als het tekort minder wordt, de maatregelen toch niet te hoeven nemen,’ vertelt de wethouder.