De jeugd leert programmeren op Tech Campus De School

Microbit Foto: Ron van Zelst legt uit wat een Micro:bit is (Syb van Ruiten)
Microbit Foto: Syb van Ruiten
Foto: Syb van Ruiten

ROELOFARENDSVEEN - Bibliotheek Rijn en Venen brengt jongeren in aanraking met techniek. Op Tech Campus De School staan iedere week workshops op het programma op het gebied van programmeren. Op deze manier wil de Bibliotheek de jeugd enthousiast maken voor techniek.

Woensdag 15 februari mogen de kinderen zich uitleven in de workshop Micro:bits. Hele kleine computertjes die makkelijk te programmeren zijn. Programmacoördinator Ron van Zelst geeft de workshop en is enthousiast: 'Het is mooi om de jeugd in aanraking te brengen met het programmeren en de elektronica.' Van Zelst komt uit het onderwijs waar hij lesgaf in robotica.

De computertjes zien er echt uit. Er zitten twee knopjes op, een aansluiting voor een kabeltje en een schermpje van 25 lampjes in een vierkantje. Door de Micro:bits aan te sluiten op een laptop, kunnen via een website verschillende opdrachten worden gegeven.

Lampjes in hartvorm

Als eerste gaan de kinderen aan de slag met vormpjes op het schermpje. Van Zelst geeft uitleg en de leerlingen pakken het snel op. Er verschijnen hartjes, kruisjes en andere vormen in de lampjes. Op de Micro:bits kunnen de kinderen stroomkabeltjes aansluiten om een kleine speaker aan te sturen. In een mum van tijd klinken door de hele ruimte allerlei melodieën. Ook sluiten de kinderen lampjes en een schakelaar aan.

Workshopprogramma

Bibliotheek Rijn en Venen geeft in Roelofarendsveen en Alphen aan den Rijn ook andere workshops. ‘Die zijn heel divers, van het programmeren met robots van Lego tot het maken van podcasts’, legt Van Zelst uit. In het nieuwe "makerlab", op Tech Campus De School, staat verschillende apparatuur, waaronder een 3D-printer, te pronken. Woensdag 1 maart staat een les 3D-printen op het programma: 'Die is nu nog eenmalig, maar eigenlijk is hij niet in een middag te geven. Daarom willen we de workshop in drie middagen gaan geven. Op die manier maken de cursisten iets wat ze zelf ontwerpen. En echt willen hebben.’

Van Zelst is verantwoordelijk voor de workshops. Bij elke workshop is plek voor twaalf kinderen. 'Vorige week hadden we er zestien, vandaag zijn er vijf aanmeldingen', zegt Van Zelst. ‘De kinderen zijn allemaal gemotiveerd.’

Tech Campus de School verzorgt nog meer workshops. Onder de speelse naam "Nablijven" staat het rooster bol van de activiteiten voor jong en oud.

advertentie advertentie