De Strontrace trekt door Kaag en Braassem: jagen, zakken stront en potten augurken

Foto: Aad Hogenboom
Foto: Aad Hogenboom

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - Deelnemers van de jaarlijkse Stontrace voeren de afgelopen dagen dwars door de gemeente Kaag en Braassem. De bijzondere zeilrace, die in het teken staat van stront en potten augurken, startte maandag in het Friese Workum en eindigt daar ook weer.

Zodra de bemanningsleden van de deelnemende schepen de zakken met stront, in dit geval zakken bemesting voor gazon en tuin, aan boord hebben gebracht, klinkt het startsein. Met de woorden 'oprotten nou' verlaten de schepen in volgorde van loting de haven.

Daarna begint de tocht naar Warmond, waar de zakken 'stront' moeten worden afgeleverd. De deelnemers kunnen ervoor kiezen om eerst Amsterdam binnen te varen, daarna over de Ringvaart naar de Bollenstreek en terug via Haarlem of juist andersom. Beide routes dienen afgelegd te worden. Of dat op de heen- of terugweg is, maakt niet uit. 'Een beslissing die uren voordeel kan opleveren of volledig verkeerd kan uitpakken', meldt de organisatie.

Tijdens de wedstrijd kunnen de bemanningsleden niet alleen maar vertrouwen op een gunstige wind. Vaak zat moet een deel van de bemanning van boord om te jagen. Daarbij trekken ze het schip voort met een lang touw.

Pot Veense augurken

Via de Kagerplassen passeren de deelnemers Nieuwe Wetering, Oude Wetering en Leimuiden. Of andersom. In Oude Wetering dienen de schepen een lokaal streekproduct in ontvangst te nemen: een pot met Veense augurken. Die pot geldt als een symbolische retourvracht naar Friesland.

In totaal deden acht schepen mee in twee verschillende klassen, met een skutsje, klipperaak, klipper of kraak. De bemanning van 'De Eenvoud, een skûtsje uit 1914, uit het Friese Harlingen was woensdag als eerste terug in Workum.

advertentie advertentie