Dertig jaar zwembad De Tweesprong: ‘Leuk om te zien dat het leeft’

Foto: Sportbedrijf Kaag en Braassem
Verbouwing zwembad Foto: Sportbedrijf Kaag en Braassem

ROELOFARENDSVEEN - Zwembad De Tweesprong in Roelofarendsveen bestaat deze week dertig jaar. Het zwembad en sportcentrum opende 22 januari 1993 officieel haar deuren. Manager Ricardo de Jong en werknemer van het eerste uur Caroline van der Dussen blikken terug op dertig jaar De Tweesprong.

De hele week haalt Sportbedrijf Kaag en Braassem, de uitbater van het zwembad en sportcomplex, herinneringen op via sociale media. Daar komt veel reactie op: 'We krijgen hele leuke reacties', zegt manager Ricardo de Jong in het radioprogramma KB Actueel. 'Vooral het vijftig meter lange oude buitenbad roept mooie herinneringen op. Mensen gingen daar toen soms meerdere keren per dag zwemmen en vinden het jammer dat het weg is.' In plaats daarvan, kwam in 2001 het huidige, kleinere, buitenbad. 

Om het jubileum te vieren, mocht de dertigste vrijzwemmer vorige zondag gratis zwemmen. Medewerker Caroline van der Dussen deelde de prijs uit en was dertig jaar geleden ook bij de opening van het zwembad: 'De toenmalige burgemeester Meerburg ging met een rubberen bootje naar de overkant van het zwembad, en zo is het bad in 1993 geopend. Wij hadden eigenlijk stille hoop dat het bootje omsloeg, maar hij heeft het droog gehouden', vertelt ze lachend.

Het zwembad leeft in de gemeente. Volgens Caroline zijn de mooiste herinneringen vooral de kleine dingen. 'Als je terugkomt van vakantie, en een kind je herkent en zegt: ‘Mam, ze is er weer!’, Dat zijn natuurlijk hele leuke momenten.' Ook waardeert ze de trouwe bezoekers. 'Ik werk er al sinds de jaren negentig, dus is het heel leuk om te zien dat de kinderen die toen zwemles kregen, nu hun eigen kinderen naar zwemles brengen.'

Verleden

In de huidige vorm bestaat De Tweesprong nu dertig jaar, maar het pand aan de Rembrandt van Rijnsingel kent een veel langer verleden. Zo opende in 1969 al het zwembad met binnen- en buitenbad, toen onder de naam Alkebad. In 1978 kwam daar een sporthal bij en kreeg het complex de naam De Tweesprong. In de jaren negentig volgde de bouw van een grote tennishal en werd het zwembad gerenoveerd.

In 2000 werd vervolgens een extra tennisbaan en een gymzaal toegevoegd, die de zaal aan de Populierenstraat verving en in 2001 verdween het grote buitenbad. Sportbedrijf Kaag en Braassem breidde later uit met sportzalen de Meerkant in Rijnsaterwoude en Het Spant in Leimuiden. Vanaf 2018 leverde het bedrijf ook de toezichthouders en zwemonderwijzers aan buitenzwembad De Kleine Oase in Leimuiden

Toekomst

Komende jaren gaat er veel veranderen aan De Tweesprong. Het complex staat er al een tijdje en is aan vervanging toe. Het hele sportpad gaat op de schop, en voor De Tweesprong staat een nieuwbouw met Integraal Kind Centrum op de planning. De organisatie hoopt vanaf 2025 de huidige scholen de Roelevaer, Elkerlyc en de Klimboom in het nieuwe gebouw te verwelkomen. Ook is er plek voor een kinderopvang en komt er een gedeelte nieuwbouw voor het sportcomplex.

Beluister hieronder het volledige interview met Ricardo de Jong en Caroline van der Dussen. KB Actueel is iedere zaterdag tussen 12.00 en 14.00 uur te beluisteren op de radio bij Studio Kaag en Braassem.
advertentie advertentie