Doodgeschoten militair Indianapolis komt uit Leimuiden

Simmie Poetsema Foto: Ministerie van Defensie

LEIMUIDEN - De 26-jarige militair die in de Amerikaanse stad Indianapolis werd doodgeschoten, komt uit Leimuiden. Dat bevestigt de gemeente Kaag en Braassem donderdag aan mediapartner Omroep West. Simmie Poetsema werd afgelopen weekend bij zijn hotel beschoten. Hij overleed twee dagen later in het ziekenhuis, in het bijzijn van zijn familie en collega's. Twee andere militairen werden ook geraakt bij de schietpartij; zij zijn bij kennis en aanspreekbaar.

'We ervaren dat het overlijden veel losmaakt in onze gemeenschap, omdat hij opgegroeid is in Leimuiden en daar zijn familie en vrienden nog heeft', reageert burgemeester Astrid Heijstee van Kaag en Braassem. 'We wensen hen allen enorm veel sterkte met dit grote verlies.'

'Verdachte zocht ruzie'

De commando's waren in de staat Indiana voor een training in het nabijgelegen Butlerville, waar het Muscatatuck Urban Training Center van het Amerikaanse ministerie van Defensie staat. Daar trainen militairen gevechten in steden en dorpen.

De schietpartij gebeurde in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 4.00 uur, in de vrije tijd van de militairen. Vlak daarvoor zou er een vechtpartij zijn geweest in een bar. Dat heeft de burgemeester van de Amerikaanse stad bekendgemaakt, meldden lokale media WRTV en IndyStar eerder deze week.

Arrestatie

Een 22-jarige verdachte is inmiddels door de Amerikaanse politie gearresteerd. Hij wordt verdacht van moord. De man zou deel hebben uitgemaakt van een groepje dat die avond uit was op ruzie, blijkt uit rechtbankdocumenten die zijn ingezien door de lokale krant The Indianapolis Star.

Een getuige zag van de overkant van de straat dat het groepje van de verdachte eerder ruzie zocht met een groepje andere mannen en een van hen duwde, schrijft de krant. Dit groepje liet zich echter niet provoceren, waarna ze het bij de Nederlandse commando's probeerden. Volgens de getuige werd een van de ruziezoekers neergeslagen, waarna een andere riep dat hij een 'strap' (riem) zou halen, straattaal voor een vuurwapen. De groepjes gingen uit elkaar en even later was de schietpartij.

Drive-by shooting

Volgens burgemeester Joe Hogsett van Indianapolis heeft de politie 'een goed beeld' van wat er zich heeft afgespeeld. 'Zoals ik het begrijp, was er een ruzie in een bar, waarna de Nederlandse militairen teruggingen naar hun hotel. Ik weet niet precies wat ze samen buiten deden, maar mij is verteld dat er een drive-by shooting was en dat er daardoor drie slachtoffers vielen.'

Het lichaam van de omgekomen Simmie wordt vandaag overgevlogen naar Nederland. Over zijn uitvaart is niets bekend. Ook de gewonde collega's worden deze week overgebracht naar Nederland.

Korporaal der 1ste klasse Simmie Poetsema wilde anderen altijd helpen - Ministerie van Defensie

Korporaal der 1ste klasse Simmie Poetsema wilde anderen altijd helpen. Zo staat hij bij zijn korps bekend, schrijft het ministerie van Defensie in een reactie op zijn dood. 'Zo bewees hij zijn eenheid grote diensten toen hij naar het Afghaanse Kabul werd gestuurd voor de evacuatie-opdracht vorig jaar. Terwijl de chaos rond het vliegveld opliep, was het onder andere Simmie die op inventieve wijze een nieuwe toegangsweg naar de luchthaven creëerde. Daardoor waren de commando’s in staat honderden Nederlandse staatsburgers en Afghanen te evacueren.'

Op de thuisbasis van de commando's in Roosendaal, de kazerne van de Leimuidenaar, is een minuut stilte gehouden. Ook is er een stilteplek ingericht. 'Daar is afgelopen dagen veel gebruik van gemaakt', meldt Defensie.

In 2012 overleed militair uit Rijpwetering

Het is de tweede keer in tien jaar dat een militair uit de gemeente Kaag en Braassem is overleden. Op 29 mei 2012 kwam marinier Ryan Bakker uit Rijpwetering in Duitsland om het leven, waar hij was voor een oefening. Toen hij en zijn collega's op pad werden gestuurd om ergens op het terrein een brandje te blussen, sloeg de Land Rover waarin ze zaten over de kop.

De 21-jarige Ryan sloeg tijdens het omslaan van de auto met zijn hoofd tegen een uitsteeksel van het zitje van een affuit; een onderstel waaraan een wapen bevestigd kan worden. Hij overleefde de klap niet.

advertentie advertentie