Eerste editie Kaags Kadefeest wil ondernemers en bewoners van Kaag en Buitenkaag verbinden

Foto: De laatste editie van het Kaags Muziekfestival in 2019. (Kaags Muziekfestival)

KAAG - In plaats van het Kaags Muziekfestival organiseert Stichting Promotie Kaag dit jaar de eerste editie van het Kaags Kadefeest. Aankomend weekend staat het eiland in het teken van het feest. Volgens de organisatoren moet het Kadefeest het eiland op de kaart zetten, door de kracht van de ondernemers en de bewoners te laten zien.

Tijd voor iets nieuws

Door corona kon het jaarlijkse Kaags Muziekfestival een aantal jaar niet doorgaan. Maar toen de organisatie het weer wilde organiseren, kreeg het de vrijwilligers niet rond. ‘Die hadden tijdens die twee jaar andere bezigheden gevonden’, vertelt organisator Eric Wansem. ‘Het was echt een leuk evenement, maar het werd wel tijd voor iets nieuws.’

‘De kracht van het kadefeest is de samenwerking van de lokale ondernemers', vertelt Raymond Reeb, eigenaar van restaurant Tante Kee. Bijna alle ondernemers doen mee, van de horeca tot de watersport. 'Zelfs Feadship doet mee. Andere ondernemingen sponsoren ons, ook in Buitenkaag. Het is één bruisend geheel. Die verbinding tussen de dorpen vinden we belangrijk’, zegt Raymond.

Tante Kee doet net als de andere horecaondernemingen mee aan het festival. Het parkeerterrein naast de grote scheepswerf van Feadship wordt omgetoverd tot een foodplein. ‘Alle restaurants van de Kaag serveren daar gerechten die bij ze passen. Het is natuurlijk een uithangbord voor je bedrijf, dus zijn er veel keukens vertegenwoordigd. Voor ieder wat wils’, aldus ondernemer Raymond.

Watersport

Vooral de activiteiten op het water staan centraal. Volgens Eric alleen maar logisch: ‘De Kaag is nauw verbonden met de watersport, dus dat zie je terug.’ De Kaagse Watersport Academy verzorgt verschillende activiteiten, van waterskiën tot zeilen met kleine zeilbootjes. Ook is er voor sloepen een puzzeltocht over de Kagerplassen en wordt er een flyboard demonstratie gegeven.

Jachtenbouwer Feadship is onlosmakelijk verbonden met de Kaag. Het bedrijf werkt daarom graag mee aan het evenement. ‘De Feadship Heritage meert het hele weekend aan: een vloot klassieke jachten, die door hun eigenaren goed onderhouden en verzorgd worden. De jachten meren aan en stellen zich open voor het publiek.’

‘Zondag is meer een dag voor de hele familie’, vertelt Eric. ‘We beginnen op tijd met een obstacle run door het hele dorp en de weilanden. Er zijn verschillende afstanden, van vijf tot acht kilometer.’ Ook is de dag weer gevuld met watersportactiviteiten. ‘De roeiers van de Kaag Dragons geven dan een clinic.’

Muziek onmisbaar

‘Een van de dingen die het Muziekfestival zo leuk maakte was de muziek’, zegt Raymond. Daarom verrijst er tegenover het foodplein een feesttent. Verschillende DJ’s en coverbands verzorgen daar op vrijdag en zaterdag de muziek. Zondag sluit de 17-koppige Big Band Bollenstreek af.

Na die afsluiting moet de organisatie snel opruimen, want maandagochtend moet Feadship de kade weer gebruiken. ‘Om acht uur sluiten we af, dan moeten we snel gaan afbouwen’, lacht Eric. ‘Het hele terrein moet weer op orde.’ Het hele programma en de kaartverkoop zijn  te vinden op de website van het Kaags Kadefeest.

advertentie advertentie