Gepubliceerd op 12 Maart 2020 om 14.14 uur

Eerste eikenprocessierupsen kruipen begin april uit hun eitjes

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - De eerste eikenprocessierupsen zullen naar verwachting begin april uit hun eitjes kruipen. Dat verwacht het Kenniscentrum Eikenprocessierups. Uit een steekproef blijkt dat de rupsjes in de eitjes zich goed ontwikkelen, ondanks de vele neerslag.

Als de rupsen uit hun eitjes kruipen, zullen ze het even zonder jonge eikenbladeren moeten doen. Dat is gebruikelijk. Volgens de verwachting heeft de helft van de eikenbomen in Nederland de eerste bladeren eind april ontplooid. Jonge processierupsjes kunnen het geruime tijd in de boom uithouden zonder eten, zo valt te lezen in een bericht op Nature Today.

De rupsen zijn in die fase wel kwetsbaar voor natuurlijke vijanden, zoals diverse vogelsoorten, en slechte weersomstandigheden zoals slagregens of hagelbuien.

Jeuk, uitslag en irritatie

De brandharen van de eikenprocessierups kunnen jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen of luchtwegen veroorzaken. Als de rupsen uit hun eitjes komen, hebben ze die brandharen nog niet. Die krijgen ze pas later, naar verwachting in de tweede helft van mei. Dan vormen de rupsen ook hun karakteristieke nesten in bomen.

Vorig jaar zorgden eikenprocessierupsen voor veel overlast door heel Nederland. Gespecialiseerde aannemersbedrijven werden ingezet om de rupsen te bestrijden.

Maatregelen

In de gemeente Kaag en Braassem werden in 2019 ongeveer twintig eikenbomen een kleine aantasting met eikenprocessierups vastgesteld. 'Omdat de eik binnen het gemeentelijk bomenareaal maar een aandeel van vier procent heeft, is de verwachting dat de gemeente nooit zeer erge aantastingen zal krijgen', meldt de gemeente.

Toch neemt de gemeente maatregelen voor de aankomende zomer. Zo worden de bomen, waar de rupsen vorig jaar in zaten, eerder en beter gecontroleerd. Jonge rupsen worden verwijderd, in een later stadium worden ze mechanisch opgezogen. Er worden zogeheten rupsenvallen op boomstammen geplaatst en er worden vijftig nestkastjes opgehangen in de buurt van scholen. Het is de bedoeling dat daar de koolmees en pimpelmees in komt te zitten, die natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups zijn.

advertentie
 
advertentie