Eerste resultaten onderzoek naar vleermuizen in Braassemerland zijn binnen

vleermuizen Foto: Pixabay

KAAG EN BRAASSEM - Eind mei zijn ecologen op pad geweest in het Braassemerland om onderzoek te doen naar de aanwezigheid van vleermuizen in dit gebied. In juni en augustus gaan zij nogmaals op pad, maar de eerste resultaten zijn binnen.

De ecologen troffen tijdens het eerste onderzoekmoment vijf soorten vleermuizen aan. De gewone dwergvleermuis, ruige dwergvleermuis, laatvlieger, rosse vleermuis en de watervleermuis. De vleermuizen hebben de voorkeur voor de natuurlijk bloeiende berm langs de Braassemdreef. De Alkemadelaan met zijn berm met bomen wordt goed bezocht door vleermuizen die voedsel zoeken.

Voor de ontwikkeling van Braassemerland is het van belang te weten waar vleermuizen zitten. Op verschillende avonden wordt daarom onderzoek gedaan naar de aanwezigheid en het gedrag van vleermuizen in dit gebied. Op 22 juni en 30 augustus gaan de ecologen nogmaals op pad.

Lees ook: Ecologen gaan vleermuizen in kaart brengen in deel Kaag en Braassem

Beschermde diersoort

Alle in Nederland voorkomende vleermuizen zijn door de wet beschermd. De informatie over de vleermuizen is daarom noodzakelijk voor bouwontwikkelingen. De ontwikkelaar houdt hier rekening mee. Ook voor gemeente Kaag en Braassem is het van belang informatie te hebben over de vleermuizen. ‘Als beheerder van de openbare ruimte hebben we een rol in het leven van veel dieren,’ schrijft de gemeente. ‘Niet alleen vleermuizen, ook insecten, vogels en zoogdieren wonen in onze bomen, struiken en bermen. Ze vinden daar eten en krijgen er kleintjes.’

Naast dat vleermuizen beschermd zijn, zijn ze nuttige dieren. Een dwergvleermuis eet per nacht ongeveer duizend muggen, motjes en kevertjes.

advertentie advertentie