Excursie Kaageiland combineert natuur, historie en cultuur

KAAG – IVN werkgroep Haarlemmermeer verzorgt zondagmiddag 28 augustus de excursie Droge of natte voeten op Kaageiland.

De excursie is een combinatie van natuur, historie en cultuur. Het beantwoordt vragen als “Hoe houd je een polder, zoals Kaageiland, droog? En wat betekent de waterstand voor de flora en de fauna in de polder? De wandeling duurt twee uur en start 13.00 uur bij het pontje op Kaageiland. Tijdens de wandeling wordt ook de Kagermolen bezocht.

Waterwolf

Kaageiland is in de 19de eeuw ternauwernood ontsnapt aan de klauwen van de Waterwolf, het voormalig Haarlemmermeer. De visserij was naast de landbouw een belangrijke bron van inkomsten. Er werden zelfs speciale Kaagschepen gebouwd. Met behulp van de Kagermolen (1654) hielden de Kaagbewoners droge voeten. De wandeling gaat naar de Kagermolen over het Laarzenpad. De IVN-gidsen geven informatie over de historie van het eiland en het veenweidelandschap. Molenaars Albert en Peter vertellen over de historie van de molens rondom de Kagerplassen en over molenkunst. 

Praktisch

Delen van het Laarzenpad kunnen drassig zijn. Waterdicht schoeisel is aan te raden. De pont vertrekt vanuit het dorp Buitenkaag. De overtocht duurt 1 minuut en kost 1 euro. Parkeren kan in de straatjes vlakbij het pontje. Meer informatie over de excursie: Ans Röling, 06-20002896.

advertentie advertentie