Expositie Speelgoed van vroeger in Museum van Hemessen

Expo Speelgoed van vroeger Foto: Museum van Hemessen/Ed Molenaar

WOUBRUGGE - In Museum van Hemessen opent zondag 5 juni de expositie Speelgoed van vroeger. In het museum zijn poppen, speelgoedautootjes, bordspellen en spelletjes van toen te bezichtigen.

Een stoommachine uit ongeveer 1890 die loopt op spiritus en water is één van de oudste voorwerpen in de tentoonstelling. 'Ook is een antieke hoepel ingebracht. Hier speelden kinderen vroeger mee op straat,' laat Betty Kemper van het museum weten. 'Deze hoepel is misschien nog wel ouder dan de stoommachine. Hij is in ieder geval uniek. Je ziet ze regelmatig op tegeltjes én op de schilderijen van Brueghel.'

Het speelgoed is ingebracht door museumvrijwilligers, hun familie en kennissen. Vrijwilliger van het museum Jan Terhorst bracht veel Meccano in. Maar ook speelgoedtreinen. De bezoekers mogen spelen met het speelgoed. Dit gaat wel onder toezicht, omdat het speelgoed oud en soms kwetsbaar is.

Museum van Hemessen

In de Jaap Haasbroek Kamer zijn de vaste objecten tentoongesteld. Deze geven een beeld van het ontstaan en de ontwikkeling van Hoogmade en Woubrugge, zoals landkaarten, van de oorsprong, het bestuur, de religie en de economische vooruitgang. Maar ook archeologische vondsten en gebruiksvoorwerpen uit de land- en scheepsbouw en andere ambachten.

Het Museum van Hemessen aan de Dokter Lothlaan zit boven de vroegere brandweerkazerne en is met een trap bereikbaar. Het museum is elke zondag open van 14.00 tot 16.00 uur. Ook op de Open Dag Waterrecreatie, zaterdag 18 juni, is het museum te bezoeken van 11.00 tot 15.00 uur.

advertentie advertentie