Foto’s: Dit was de officiële opening van Tech Campus De School

De School Foto: Slide voor meer foto's van de open dag (Syb van Ruiten)
Foto: Hun ouders kijken trots toe terwijl Sharon, Fabiënne, Bryan en Dylan Verdel de laatste steen mogen zetten. (Syb van Ruiten)
Foto: Een van de vele activiteiten was vliegen met een 'virtual reality'-bril. (Syb van Ruiten)
Foto: Er wordt van alles verteld op de werkplekken van De School. (Syb van Ruiten)
Foto: Er werd veel geklust in de net opgeleverde appartementen. (Syb van Ruiten)

ROELOFARENDSVEEN - Wat gebeurt er nou allemaal achter de gele deuren van de verbouwde Bona? Op die vraag konden bezoekers antwoord krijgen op de open dag van Tech Campus De School. Alle bedrijven en gebruikers van De School stonden te popelen om te vertellen over hun werkzaamheden in het nieuwe gebouw, dat officieel werd geopend met de plaatsing van de laatste steen.

Eigenaar Barry Verdel staat iedereen met een grote glimlach op te wachten. Als ceremoniemeester én gastheer vertelt hij de hele dag trots waar hij de afgelopen jaren zo hard aan heeft gewerkt. Midden op de dag zetten de kinderen van Barry en Heidi Verdel de puntjes op de i. Ze mogen de ‘laatste steen’ plaatsen, net zoals ze de eerste steen mochten zetten in december vorig jaar. Sharon Verdel is trots op haar ouders: ‘Ze zijn zo druk, maar toch wordt de was gedaan en staat iedere avond het eten op tafel. Dank jullie wel.'

Het betekent het eindpunt van een jarenlang proces van het realiseren van dit project. Dat begon allemaal toen de Bona te koop kwam. Tijdens zijn ‘schoolpraatje’ vertelt Barry dat de gemeente eerst niet enthousiast was. ‘Een school middenin een woonwijk die sluit, daar zouden woningen moeten komen.’ In de eerste schetsen voor de campus, die toen nog als ‘Veense School’ door het leven ging, was er geen plaats woningen. Die kwamen er toch, waardoor het gebouw omgedoopt werd tot campus. Die appartementen zagen afgelopen zaterdag hun officiële oplevering. Bijna alle nieuwe bewoners waren dan ook druk aan het klussen.

Open dag

Al om elf uur stond het rijen dik voor de oude Bona. Buren, vrienden, collega’s en andere belangstellenden namen een kijkje in het schoolgebouw. Veel van hen herkenden de middelbare school van hun jeugd er nog in terug. ‘Hier hadden we altijd aardrijkskunde. En wat zat daar ook al weer?’ Bij de klaslokalen staat nog steeds wat er vroeger gegeven werd, en meestal herken je de vakken terug. Zo zit de financiële afdeling van Verdel in het voormalige economie lokaal en is in het muzieklokaal een drumstel te vinden.

Op de begane grond vertellen de Digitotaalstudenten je alles over verschillende computeronderdelen en hun functie. Het bedrijf is gespecialiseerd in het op maat bouwen van PC’s en biedt op alle vlakken digitale hulp. Een paar deuren verderop vertelt een medewerker van de bibliotheek ook over digitale hulp, in de vorm van hun ‘Klik en Tik’-cursus. De nieuwe locatie van de Veense bibliotheek loopt zaterdag ook storm. ‘Sinds de opening is het niet zo druk geweest’, vertelt vestigingsleider Whitney Frederiks.

Net als alle andere gebruikers van De School zijn ook zij enorm blij met de nieuwe locatie. Vooral de zichtbaarheid is enorm verbeterd. ‘Sinds de opening hebben we een stuk meer leden, vooral onder kinderen’, aldus Frederiks. Ook biedt de locatie veel meer gemak in openingstijden en een eigen ingang. ‘Zonder onze vrijwilligers zijn we niets.' Ze hielpen zaterdag in de bieb, maar ook met de verkoop van afgeschreven boeken. Die waren voor een euro per stuk op te halen.

Activiteiten

Het makerlab van diezelfde bibliotheek puilde ook uit. In het lokaal staan bijvoorbeeld een 3d-printer en lasersnijder waarmee sleutelhangers gegraveerd kunnen worden. Onder het mom van ‘nablijven’ worden hier normaal cursussen gegeven. ‘De techniek is een heel creatief vak. Dat willen we zoveel mogelijk laten zien’, vertelt Camilla Ramberg. Ze is naast directeur van Softwarebedrijf Coolprofs ook mede-exploitant van De School. ‘Deze dag is een kroon op ons werk.’

De bedrijven in de school trokken alles uit de kast om bezoekers een bijzondere dag te bezorgen. Coolprofs verzorgde een vliegsimulator, waarin je met een virtual reality-bril op door een landschap kon vliegen. Ze zette ook een racesimulator neer, waarin gestreden werd om de snelste tijd. Verder kon je voor een greenscreen een video op laten nemen, zodat het leek alsof je tussen de gorilla's in Oeganda liep.

De podcaststudio onder de trap is het nieuwe thuis van lokale omroep Studio Kaag en Braassem. Zaterdag werd er de hele dag live uitgezonden vanuit de nieuwe studio. Ook daar is iedereen blij met het resultaat. Over de speakers klonk dan ook een muzikaal bedankje voor alle vrijwilligers die het mogelijk hebben gemaakt.

advertentie advertentie