Gemeente Kaag en Braassem doet mee aan NK Tegelwippen

NK Tegelwippen Foto: Randy Da-Costa

KAAG EN BRAASSEM - Met het NK Tegelwippen gaat Nederland de strijd aan om tuinen klimaatbestendiger te maken en de biodiversiteit te bevorderen. Van 11 tot en met 13 mei kunnen inwoners van Kaag en Braassem tot 5m2 bestrating gratis afvoeren bij de gemeentewerf.

Sinds de eerste editie in 2020 zijn in totaal al ruim 4,3 miljoen verwijderde tegels gemeld op de website van het NK Tegelwippen. Dat staat gelijk aan circa 55 voetbalvelden.

Europa beleefde vorig jaar de warmste zomer ooit en het begin van 2023 was in Nederland opvallend zacht. Meer groen in de tuin en in de straat beperkt overlast door klimaatverandering zoals hitte, droogte en wateroverlast door piekbuien. Ook levert groen een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid voor vogels, vlinders, bijen en andere beestjes in de tuin.

Tegels voor groen

Kaag en Braassem is een van de ruim 150 Nederlandse gemeenten die meedoet. Donderdag 11, vrijdag 12 en zaterdag 13 mei kunnen inwoners van Kaag en Braassem tot 5m2 bestrating gratis afvoeren bij de gemeentewerf. 'Voorwaarde voor het gratis afvoeren, is dat u de tegels vervangt door groen. U krijgt in ruil voor uw tegels een aantal inheemse vaste planten', legt de gemeente de actie uit. Wie wil meedoen, kan zich aanmelden via het aanmeldformulier.

Tegels gewipt en vervangen door groen? Geef ze op, dan worden ze bij de Tegelteller van de gemeente opgeteld.

Tegelwippen als vereniging of school

Als vereniging of school méér dan 5 m2 bestrating vervangen door groen? Neem dan contact op via het contactformulier, onder vermelding van NK Tegelwippen. De gemeente neemt contact op.

advertentie advertentie