Gemeente Kaag en Braassem: ‘Jaarwisseling mag een groot feest worden’

Vuurwerk Foto: Studio Alphen

KAAG EN BRAASSEM - 'De jaarwisseling mag een groot feest worden', bericht gemeente Kaag en Braassem op haar website. Wel gelden er regels om oud en nieuw zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Vuurwerk is op de laatste drie werkdagen van het jaar - 29, 30 en 31 december - te koop bij erkende handelaars. Voor de verkoop van consumentenvuurwerk is geen (verkoop)vergunning nodig. Op elk vuurwerkproduct moet goede Nederlandstalige gebruiksinformatie staan. Lees de regels voor het kopen van vuurwerk op Rijksoverheid.

Vuurwerk afsteken mag tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 2.00 uur. Op de verpakking staan leeftijdsgrenzen - 12, 16 of 18 jaar - om het te mogen afsteken. Op andere tijden is het verboden vuurwerk af te steken. Alleen professionele bedrijven mogen dat.

Vuurwerk veilig afsteken

Om vuurwerk zo veilig mogelijk af te steken, is het vooral belangrijk dat om er voorzichtig mee om te gaan en te blijven nadenken. Wie vuurwerk afsteekt, moet daarom niet te veel alcohol drinken. Enkele andere tips:

  • Lees altijd de gebruiksaanwijzing.
  • Zorg dat siervuurwerk altijd stevig en stabiel staat.
  • Steek weigeraars (vuurwerk dat niet is afgegaan) nooit opnieuw aan. De kans is groot dat dit te snel ontbrandt.
  • Steek vuurwerk aan met een aansteeklont.
  • Blijf op een veilige afstand van het vuurwerk.
  • Draag geen licht ontvlambare kleding, zoals nylon, maar kies bijvoorbeeld voor kleding van spijkerstof, wol of katoen. En draag een jas zonder capuchon. Hierin kan vuurwerk terechtkomen.
  • Draag een (vuurwerk)bril om uw ogen te beschermen. Dat geldt ook voor wie naar het vuurwerk gaat kijken.

Overlast en gevaar

Overlast of vermoeden van opslag van illegaal vuurwerk is telefonisch te melden bij de politie 0900-8844.of Meld Misdaad Anoniem 0800-7000. Neem bij acuut (levens)gevaar, als er direct actie genomen moet worden door bijvoorbeeld de politie, rechtstreeks contact op met de politie via 112.

advertentie advertentie