Gemeente Kaag en Braassem realiseert sluitende meerjarenbegroting

Foto: Studio Kaag en Braassem

KAAG EN BRAASSEM - De gemeente Kaag en Braassem kan ook de komende jaren verder met de ambities uit het raadsakkoord. Ook is er een kleine buffer voor onverwachte ontwikkelingen. De gemeenteraad besloot afgelopen maandag positief over het voorstel voor een sluitende meerjarenbegroting 2025-2028.

In november 2023 heeft de gemeenteraad een niet-sluitende meerjarenbegroting vastgesteld. Alle gemeenten in Nederland krijgen namelijk vanaf 2026 minder geld vanuit het Rijk. De gemeenteraad heeft met een niet-sluitende meerjarenbegroting aan de Rijksoverheid laten zien dat de gemeente niet alle taken kan uitvoeren die het Rijk verwacht, mocht er gesneden worden in de financiële middelen vanuit het Rijk naar de gemeentes. Wel vroeg de gemeenteraad van Kaag en Braassem om te gaan onderzoeken hoe de gemeente weer een sluitende meerjarenbegroting kon krijgen als er inderdaad wordt gesneden in deze financiële middelen.

Het college van burgemeester en wethouders kreeg de opdracht om te onderzoeken wat er nodig is om wel tot een sluitende meerjarenbegroting te kunnen komen. De gemeente heeft de afgelopen maanden mogelijke extra inkomsten, aanpassingen en bezuinigingen in kaart gebracht. Het college presenteerde daardoor een positieve meerjarenbegroting, zonder te hoeven snijden in eerder vastgestelde ambities door de gemeenteraad en het college. Er is zelfs een kleine buffer opgebouwd om toekomstige ontwikkelingen op te kunnen te vangen.

Geen gevolgen voor de dienstverlening

Maatregelen die volgend jaar al uitvoerbaar zijn, gaan per 2025 in. Andere voorgestelde maatregelen duren langer om door te voeren. Deze maatregelen starten vanaf 2026. De gemeente laat weten dat deze maatregelen kunnen ook nog teruggedraaid kunnen worden wanneer het Rijk op korte termijn toch nog meer geld richting de gemeentes vrijmaakt. 'De maatregelen hebben geen gevolgen voor de dienstverlening richting de inwoners', aldus de gemeente.

Lees ook: Gezonde Buurt in Leimuiden weer stap dichterbij

advertentie advertentie