Gemeente Kaag en Braassem scoort net aan voldoende in elektriciteitsonderzoek

Foto ter illustratie Foto: Ulleo

KAAG EN BRAASSEM – De productie van eigen stroom, het elektrisch verwarmen en het elektrisch rijden: in de gemeente Kaag en Braassem gebeurt dit net aan voldoende. De gemeente scoort namelijk een 5,1 op de schaal van 1 tot 10 in de zogenoemde Eco-Electric Index (EEC).

De Eco-Electric Index (EEC) is een initiatief van duurzaamheidsplatform Slimster. Om tot de uiteindelijke index te komen, wordt gebruikgemaakt van een berekening: hoeveel Co2-uitstoot een gemiddeld huishouden voorkomt met de investering in zonnepanelen, een warmtepomp en een elektrische auto. Deze drie componenten komen samen niet tot de 100 procent. De elektrische auto weegt daarom voor 25 procent mee in de uiteindelijke berekening van de index. De zonnepanelen en de warmtepomp hebben beide een aandeel van 37,5 procent.  

In de gemeente Kaag en Braassem heeft 46 procent van alle huishoudens zonnepanelen. De elektrische auto en de warmtepomp zijn iets minder vertegenwoordigd, met respectievelijk 5,7 en 3,2 procent.

Hogere scores buurgemeenten

Een net aan voldoende van 5,1 lijkt zeker gezien andere gemeenten in Nederland nogal hoog. De buurgemeenten van Kaag en Braassem doen het dan ook een stukje minder goed. Zo scoort gemeente Alphen aan den Rijn onvoldoende met een 3,9. Gemeente Nieuwkoop komt er weer iets beter vanaf met een 4,2 en gemeente Waddinxveen komt met een 4,9 net aan tekort voor een voldoende.  

In het najaar van 2023 scoorde de gemeente Kaag en Braassem nog boven het landelijk gemiddelde in de Duurzaamheidsindex. In beide indexen wordt gekeken naar andere factoren. In de Duurzaamheidsindex draait het minder om het gebruik van elektriciteit in verband met de duurzaamheid. Zo zijn de hoeveelheid versteende tuinen en het aantal aanvragen van de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) een belangrijke maatstaf in de Duurzaamheidsindex. 

Lees ook: Gemeente Kaag en Braassem scoort boven landelijk gemiddelde Duurzaamheidsindex

advertentie advertentie