Gemiddelde huizenprijs in Kaag en Braassem gedaald

Foto: Studio Alphen

KAAG EN BRAASSEM - De gemiddelde huizenprijs in de gemeente Kaag en Braassem lag in 2023 op 487.753 euro. Dat is minder dan de gemiddelde koopsom van 493.745 euro in 2022. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Kadaster hebben vorige week de cijfers voor heel Nederland bekendgemaakt.

Het is een landelijk beeld. In veel gemeenten in Nederland waren koophuizen vorig jaar minder duur ten opzichte van een jaar eerder. De prijzen daalden na de zomer van 2022 omdat mensen door de gestegen hypotheekrente minder geld konden lenen.

Maar dat effect is nu niet meer terug te zien in de gemiddelde huizenprijzen. Hypotheekshop liet afgelopen week weten dat veel geldverstrekkers de hypotheekrente weer hebben verhoogd. Daarnaast hebben sommige huizenkopers meer geld te besteden, omdat de lonen omhoog zijn gegaan.

Stijging

Na de daling stijgen de huizenprijzen inmiddels dus weer. Een gemiddeld huis in Nederland kostte in januari van dit jaar 433.000 euro. Dat is 1,8 procent meer dan in januari 2023. Een zelfde beeld zagen CBS en Kadaster in december 2023 ten opzichte van december 2022.

Er zijn nog altijd veel meer woningzoekers dan huizen die te koop staan. Die schaarste zorgt er al jaren voor dat huizen steeds duurder zijn geworden. Sinds halverwege vorig jaar lopen de prijzen alweer op. De gemiddelde koopsom lag toen nog wel lager dan wat je het jaar daarvoor voor een huis neerlegde. Sinds december 2023 zijn woningen voor het eerst in bijna een jaar tijd weer duurder dan het jaar daarvoor.

15 procent minder vergunningen

Om het huizentekort op lossen wil de overheid meer woningen bouwen. Dat moesten er in afgelopen jaar 90.000 zijn. Het aantal is blijven steken op 88.000. Deze aantallen komen in het gedrang voor de jaren die volgen.

Dat komt omdat Nederlandse gemeenten vorig jaar het laagste aantal vergunningen voor nieuw te bouwen huizen hebben afgegeven sinds 2016. Voor bijna 55.000 nieuwbouwhuizen is een vergunning verleend, vijftien procent minder dan in 2022.

advertentie advertentie