Geschreeuw in rechtszaal na horen jarenlange celstraf in moordzaak Oud Ade

Foto: Theresa Hartgers

OUD ADE - Latifa T. (40) is woensdag door de Haagse rechtbank veroordeeld tot negentien jaar en negen maanden gevangenisstraf voor de moord op vastgoedondernemer Mimoun Bergoual (66) uit Oud Ade. Ze zou hebben samengewerkt met de Fransmannen Zakaria C. (25) en Youssef C. (33). Zakaria C. kreeg 19,5 jaar gevangenisstraf opgelegd, Youssef C. 18,5 jaar. De samenwerking tussen de drie blijkt uit de berichten die naar elkaar werden gestuurd, aldus de rechtbank. De vierde verdachte, Stevens S. (50), gaat vrijuit.

Ondanks dat alle verdachten tot op de dag van vandaag beweren niks met de dood van de vastgoedondernemer te maken te hebben, denkt de rechtbank daar net zoals het Openbaar Ministerie (OM) anders over. 

Echtgenote van Mimoun, Latifa T. (40), hoorde eerder een gevangenisstraf van 19,5 jaar tegen zich eisen. Tegen Zakaria C. (25) en Youssef C. (33) werd drie weken geleden 18,5 jaar geëist. 

'Meedogenloze manier'

'Zakaria C. en T. hebben op een kille en meedogenloze manier een plan bedacht om Mimoun te doden. Tijdens het maken van die plannen is T. al die tijd bij het slachtoffer geweest alsof er niks aan de hand was. Door de ernst van het feit en de houding van de verdachten, kan de rechtbank niets anders doen dan lange straffen opleggen', aldus de rechtbank. 

T. heeft volgens de rechtbank een initiërende rol gehad en is het 'medebrein achter de gruwelijke daad'. De 'fatale betrokkenheid' van Youssef C. is van kortere duur dan de tijd dat Zakaria C. en T. plannen maakten, waar wel rekening mee is gehouden in de duur van de opgelegde straf, lichtte de rechtbank nog toe.

Gewurgd of gesmoord

Vastgoedondernemer Mimoun Bergoual werd op 29 december 2020 rond 7.00 uur door de politie dood aangetroffen in zijn woning aan de Hofdijklaan in Oud Ade. Hij bleek te zijn mishandeld en gewurgd of gesmoord. De drie Fransmannen en de echtgenote van Mimoun werden maart 2021 aangehouden. Zakaria C. en Latifa T. bleken een affaire te hebben.

De bewijzen, waaronder WhatsAppgesprekken en telefoongegevens, logen er volgens justitie niet om. Youssef C. werd door het OM gezien als degene die Mimoun om het leven heeft gebracht. Onder zijn nagel werd ook het dna gevonden van Mimoun. Volgens de rechtbank duidt dat op de worsteling die tussen Mimoun en Youssef C. heeft plaatsgevonden.

Onwetende chauffeur

T. en Zakaria C. zouden samen achter het plan zitten. Stevens S. zou de onwetende chauffeur zijn geweest en die avond met Youssef C. naar Oud Ade zijn gereden. Omdat hij volgens de rechtbank niet op de hoogte was van de plannen, gaat hij vrijuit. 

Het Openbaar Ministerie eiste eerder ook vrijspraak voor de man. Zelf was S. woensdag niet bij de uitspraak, net als Latifa T.. 

Juist sturende rol

In eerste instantie beweerde T. dat zij en haar man door vier mannen waren overvallen. Later veranderde ze haar verklaring. Volgens haar vielen Youssef C. en zijn buurman, S., op die 29 december 2020 rond 1.30 uur de woning binnen. Youssef C. en Mimoun zouden hebben gevochten, zij zou door S. in de wc zijn opgesloten. 

Daarnaast zei ze ook dat Zakaria C. bij de overval betrokken was. Hij zou haar regelmatig onder druk zetten, bedreigen en mishandelen, zei de vrouw. Ze mocht pas naar de politie als de twee mannen weer in Frankrijk waren, aldus de vrouw. Waarna ze moest vertellen dat ze waren overvallen door vier personen. De rechtbank gelooft dit verhaal echter ook niet. Dat er sprake was van psychische overmacht van Zakaria C. richting T. verwierp de rechtbank woensdag. T. zou volgens de rechtbank juist een sturende rol hebben.

'Meerdere keren onwaarheden verteld'

'Er zijn meerdere redenen om uiterst behoedzaam om te gaan met haar verklaringen', zei de officier van justitie eerder. 'Haar antwoorden zijn vaak net naast de vraag. Het klopt niet dat T., zoals zij aangeeft, openheid van zaken geeft. Als je openheid van zaken geeft, dan vertel je wat je weet. Zij heeft meerdere keren onwaarheden verteld en daarmee, bewust, de opsporing op een verkeerd spoor gezet', aldus het OM eerder. 

Na de uitspraak stond Youssef C. plots op en schreeuwde in het Arabisch naar Zakaria C. waarna er onrust in de zaal ontstond. Familieleden reageerden verhit op de houding van Youssef C. waarna hij snel de zaal uit werd geleid.

advertentie advertentie