Gezonde Buurt in Leimuiden weer stap dichterbij
LEIMUIDEN - Vorige week woensdag werden op het terrein van Kickers '69 de plannen voor een gezonde buurt gepresenteerd. Wim Buskermolen, voorzitter van de voetbalvereniging, vertelt bij KB Actueel wat een Gezonde Buurt is, wat de plannen zijn en hoe die tot stand zijn gekomen.
Een Gezonde Buurt is een initiatief van Jantje Beton, IVN Natuureducatie en JOGG (Expertisecentrum Jongeren op Gezond Gewicht). In samenwerking met buurtbewoners ontwikkelen zij buurten waar kinderen creatief kunnen spelen, bewoners elkaar kunnen ontmoeten, sporten of tot rust kunnen komen in de natuur. Nederland telt inmiddels twintig officiële Gezonde Buurten. In Leimuiden gaat er nu ook één komen.
'Wij hadden al wat plannen om ons complex anders in te richten. Uiteindelijk zijn we in contact gekomen met de Tennisvereniging om een speelgelegenheid te organiseren. Toen zijn we op zoek gegaan naar fondsen hiervoor', vertelt Buskermolen. 'De drie instanties waren eigenlijk heel tevreden. Onze plannen sloten eigenlijk perfect aan bij wat zij voor ogen hebben bij en Gezonde Buurt.'
Beginnen op nul
De gezonde buurt draait om drie thema's: Bewegen, Sporten en Natuur. In januari van dit jaar is de hele buurt uitgenodigd om mee te denken over een Gezonde Buurt. Later zijn alle ideeën teruggekoppeld aan alle bewoners. Ook de inbreng van de leerlingen van IKC De Lei zijn meegenomen. 'Op basis van al die ideeën hebben we een ontwerp gemaakt met een landschapsarchitect. Zo heeft iedereen een bijdrage kunnen leveren', aldus Buskermolen.
Volgens Buskermolen kent Leimuiden haast geen wandelmogelijkheden in de natuur. Daar gaat verandering in komen. Ook komt er een uitlaatstrook voor honden langs de vereniging en kunnen kinderen hun energie kwijt bij speeltoestellen. Aan de ouderen is ook gedacht: Voor hen komen er meerdere beweegtoestellen. Eerst moet er echter nog gekeken worden naar de kosten. Bij de presentatie voor de plannen afgelopen week kwamen twaalf punten en ideeën aan bod voor de Gezonde Buurt. 'We moeten eerst een financieel plan hebben voordat we alles kunnen gaan realiseren', vertelt Buskermolen. Er is zo'n 130.000 euro beschikbaar voor het project vanuit de initiatiefnemers van de Gezonde Buurt. De verengingen zelf kunnen ook nog iets bijdragen.
Voor en door de buurt
De gezonde buurt is iets voor alle leeftijden. 'Het spelen is wel iets voor de kinderen. Het bewegen, ontmoeten, sporten is iets voor iedereen. Daarom is dit ook zo'n mooi project', straalt Buskermolen. 'De gezonde Buurt is een project waarbij je luistert naar de wensen uit de buurt. We zijn een aantal maanden bezig geweest met het verzamelen van die wensen. De buurt heeft het dus in de eerste plaats voor het zeggen wat er allemaal gaat komen.'