GGD bezorgd over stijging coronabesmettingen in zorg- en verpleeghuizen

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - Het aantal nieuwe coronabesmettingen liep in de afgelopen week verder op. Hoewel de besmettingen in alle leeftijdsgroepen stijgen, maakt GGD Hollands Midden zich in het bijzonder zorgen over de zorg- en verpleeghuizen. Het percentage positieve coronatests onder mensen ouder dan 71 is afgelopen week gestegen van 19 procent naar 27 procent.

'Door deze stijging verandert het werk van de GGD ingrijpend. Om de gevolgen zo klein mogelijk te houden, zet de GGD het team clusters helemaal in voor het indammen van besmettingen onder kwetsbaren', legt GGD Hollands Midden uit. 'Omdat juist kwetsbaren een groter risico lopen op ernstige ziekte en overlijden.'

Hoewel er ook op andere plekken meer coronaclusters ontstaan, kunnen die niet meer worden aangepakt door de gezondheidsdienst. 'Bedrijven, kinderopvang- en onderwijsinstellingen en andere organisaties worden niet meer door de GGD gebeld over een cluster.' Van een zogeheten cluster is sprake zodra drie of meer besmettingen te herleiden zijn aan één plaats en tijd. De GGD blijft wel bereikbaar voor vragen en voor overleg over eventuele maatregelen.

Extra maatregelen

Alle zorg- en verpleeginstellingen hebben onlangs een brief van de GGD ontvangen. Daarin worden zij gevraagd om, in afwachting van mogelijke landelijke adviezen, de bestaande adviezen streng op te volgen en extra maatregelen in te voeren. 'Voorbeelden van extra maatregelen zijn het opnieuw invoeren van het mondkapje en de anderhalve meter afstand', aldus de gezondheidsdienst.

Lees ook: Aantal nieuwe coronabesmettingen loopt verder op in Kaag en Braassem

advertentie advertentie