GGD Hollands Midden stopt met boosterprik zonder afspraak na enorme toeloop

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - Vanwege de grote verkeersdrukte die is ontstaan stopt de GGD Hollands Midden met het aanbieden van boosterprikken zonder afspraak aan 60-plussers. Het besluit is genomen op advies van de veiligheidsregio. Dat meldt Omroep West, mediapartner van Studio Kaag en Braassem.

Zaterdagochtend stonden er lange files op de wegen rondom de vaccinatielocaties van GGD Hollands Midden in Alphen aan den Rijn, Gouda en Leiden. 'Omdat dit tot gevaarlijke verkeerssituaties leidde, is nu besloten te stoppen met booster op vrije inloop. Het is dus niet meer mogelijk om zonder afspraak langs te komen', aldus de GGD.

De GGD bood 60-plussers vanaf donderdag de mogelijkheid zonder afspraak langs te komen voor een extra vaccinatie omdat er meer vaccin en personeel beschikbaar was dan dat er afspraken voor een boosterprik werden gemaakt. Die mensen moesten hun laatste prik wel langer dan zes maanden geleden hebben gekregen.

Tijdelijke actie

Vrijdag meldde koepelorganisatie GGD GHOR Nederland al dat het prikken zonder afspraak in Hollands Midden een tijdelijke actie was. Van de actie werd gretig gebruik gemaakt. Donderdag kregen 2000 mensen een boosterprik zonder afspraak. Vrijdag ging het om meer dan 1700 mensen.

Zaterdag stonden er direct rijen bij opening van de vaccinatielocaties en kregen meer dan 2100 mensen een prik zonder afspraak. In Alphen aan den Rijn kregen zaterdag 604 mensen zonder afspraak hun boosterprik, in Leiden 736 mensen en in Gouda 770, meldt de GGD.

Maatwerk

Per dag kon het verschillen hoeveel plekken er vrij waren, en de GGD kon niet beloven dat wie langskwam ook direct een prik kreeg. Op de priklocaties in Alphen aan den Rijn, Leiden en Gouda werden twee rijen ingericht: een voor mensen met een prikafspraak en de ander voor de vrije inloop.

De GGD Hollands Midden zegt de komende tijd beschikbare plekken 'via maatwerk' te willen invullen. Vanaf deze week kunnen mensen uit de regio die nog geen afspraak gemaakt hebben, maar wel al aan de beurt zijn, een sms van de GGD verwachten. Als zij met hun ID-bewijs kunnen aantonen dat ze inderdaad aan de beurt zijn, kunnen ze naar de vaccinatielocatie gaan voor een boosterprik. Momenteel worden via het RIVM mensen uit 1941 uitgenodigd.

advertentie advertentie