GGD past bron- en contactonderzoek aan vanwege vele besmettingen

GEMEENTE KAAG EN BRAASSEM - GGD Hollands Midden past het bron- en contactonderzoek aan doordat het aantal positieve besmettingen hard oploopt. 'Omdat er nu veel nieuwe positieve besmettingen zijn, soms wel meer dan 100 per dag, lukt het ons niet alle contacten van positief geteste personen na te bellen', meldt de GGD.

Mensen die positief testen op het coronavirus, kunnen door de GGD gevraagd worden om zelf hun contacten te informeren. 'Om hen daarbij te helpen, geven we hen een informatiepakket.' Deze werkwijze past de GGD toe bij mensen waarvan ze inschatten dat dit afdoende is.

'Schatten we in dat deze werkwijze een risico oplevert met het oog op het indammen van het coronavirus, dan benadert de bron- en contactonderzoeker deze contacten', legt de GGD uit. Dit kan bijvoorbeeld een besmette persoon zijn die medewerker of bewoner is van een zorginstelling of kinderdagverblijf.

Met dit risicogestuurd bron- en contactonderzoek vraagt GGD Hollands Midden meer verantwoordelijkheid en medewerking van een besmet persoon. 'Zo spelen we tijd en capaciteit vrij om per dag meer besmette personen te kunnen bereiken en zicht te kunnen houden op clusters.'

De GGD spreekt van een cluster als er minimaal drie personen besmet zijn binnen één groep. Onder een groep valt een bedrijf, organisatie, of vereniging. Meerdere besmettingen binnen één familie ziet de GGD niet als een cluster.
advertentie advertentie